Som senator gjorde Fred Thompson lite av seg. Han etterfulgte Al Gore og satt på senatorposten i åtte år før han trakk seg i 2003. I ettertid har den 64 år gamle republikaneren hatt en oppsiktsvekkende karriere som skuespiller. Han har hatt flere filmroller, men er mest kjent som statsadvokat Arthur Branch i den populære TV-serien «Law & Order». Nå er politikeren, skuespilleren og juristen klar for nye utfordringer. Thompson vurderer å stille som republikansk presidentkandidat. Han lover en klar konservativ kurs. En politikk som vil appellere til grasrota i det republikanske partiet.

Lei utfordrer

Meningsmålinger viser at Thompson -

om han bestemmer seg for å stille som presidentkandidat — vil ligge i tetsjiktet blant de republikanske kandidatene. Han kan dermed bli en lei trussel for New Yorks eks-borgermester Rudy Giuliani, senator John McCain og Massachusetts tidligere guvernør Mitt Romney. TV-berømmelsen og konservative holdninger som nei til abort, innvandring og våpenkontroll kan bli sterke kort. Hvis han attpåtil kan overbevise partifellene om at han er den eneste som kan videreføre arven etter skuespillerkollegaen Ronald Reagan, blir Thompson en sterk utfordrer til de mer etablerte kandidatene.

I helgen etablerte han en komité «Fred Thompsons venner». Komiteen skal hjelpe ham med å samle inn penger og sikre omtale i mediene. Men i motsetning til flere av konkurrentene behøver ikke Thompson bruke masse penger på å gjøre seg kjent på landsplan. Den jobben er alt gjort gjennom TV-serien «Law & Order».

De konservatives kandidat

Thompsons første forsiktige presidentfølere har skapt bekymring hos konkurrentene. Rett nok ønsker både Giuliani og Romney TV-stjernen velkommen i kappløpet. Men den slags høfligheter hører med til spillet. Både Giuliani og Romney frykter at Thompson vil gjøre store innhogg i velgermassen.

Politiske kommentatorer mener også at han kan fremstå som det konservative alternativet til den mer liberale trioen Giuliani, McCain og Romney. Det er også et faktum at flere konservative republikanske ledere er misfornøyde med dagens kandidater. Mange sitter derfor fortsatt på gjerdet. Dette gjelder spesielt i sørstatene.

God kommunikator

Det er heller ingen tvil om at Fred Thompson er en god kommunikator. Den dype whiskystemmen passer godt til sørstatssjarmen.

— Dette er et godt utgangspunkt, men langt fra nok om han skal overbevise velgerne om at han er Reagans arvtaker, skriver politiske kommentatorer.

TV-karrieren kan også vise seg å bli et problem. Vel å merke hvis konservative velgere ikke ser forskjell på statsadvokat Arthur Branch og politikeren Fred Thompson. Statsadvokaten i «Law & Order» setter nemlig ikke bare pris på whiskey etter arbeidstid. Han er også en skjørtejeger. Den slags går ikke hjem hos kristne konservative republikanerne.

Reagan som forbilde

Men også Thompsons innsats i Senatet kan by på problemer. Innsatsen var ikke mye å skryte av. Senatoren fra Tennessee kom ikke med et eneste viktig politisk utspill. Men han stemte i det minste alltid konservativt. Thompson er en knallhard motstander av abort og «homoekteskap». Han vil gå imot alle forsøk på å stramme inn våpenlovene. Dessuten trenger ingen frykte skatteøkninger. Men enda viktigere - det er ingen tvil om hvem som er hans store politiske forbilde. Republikanernes drøm om en ny Ronald Reagan kan bli Fred Thompsons sterkeste kort.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

MARK AVERY/REUTERS