KENT OLSEN

Natascha har en drøm. Det er å komme seg på konsert med Robbie Williams. Det er en drøm mange unge piker deler. Men ellers er fortsatt veien frem til et normalt ungdomsliv temmelig kronglete for den østerrikske attenåringen som ble bortført som tiåring og holdt fanget under skrekkelige forhold i åtte år.

Natascha har flyttet inn i en leilighet som kommunen har skaffet henne. Her blir hun fulgt opp av psykologer og en sosialarbeider som skal hjelpe henne til å kunne ta vare på seg selv. Selv prøver hun da også. Så godt det lar seg gjøre, å se fremover og komme seg løs fra fortidens traumer. Hun drømmer om egen leilighet og har allerede vært i Wien for å orientere seg. Penger har hun, bilder og intervjuer om hennes dramatiske skjebne har gitt henne mulighet til en ny start.

Blit innhentet

Men fortiden innhenter henne stadig vekk. Tv-stasjoner, aviser og magasiner står fortsatt i kø for å få intervjue henne. Og hun har snakket med en rekke østerrikske medier. Avisen Der Standard spør henne om det var positivt eller skrekkelig å bli berømt.

— På en måte er det forferdelig. Det er ikke bare snille mennesker som skriver hyggelige brev. Det finnes også gale mennesker som plager en. Noen forrykte, fremmede mennesker, svarer Natascha.

Løgn, løgn,løgn

Det tyske ukemagasinet Stern har blant annet skrevet at hun skulle ha vært utsatt for sadomasochisme fra kidnapperen Wolfgang Priklopil. Dette skal han ha gjort for å tjene penger på filmer av sex-misbruket. 44-årige Priklopil tok sitt eget liv da Natascha hadde flyktet. Ifølge Stern var det flere tegn som tydet på at kidnapperen beveget seg i den sadomasochistiske underverden.

— Det er løgn, løgn, løgn alt sammen, sier Natascha til Der Standard. Hun sier også at det er blank løgn at hennes mor skal ha kjent Wolfgang Priklopil.

Konspirasjonsteorier

Når avisen spør om hun kan forstå at det ligger noe hittil ukjent bak hennes historie, svarer hun:

— Jo. Det kan jeg forstå. Det finnes alltid noen som lager konspirasjonsteorier. Det finnes jo de som fortsatt er overbevist om at Elvis Presley lever.

Gerhard Lang, en talsmann for politiet i Wien, sier for øvrig at det ikke finnes noen form for belegg for at Nataschas kidnapper skal ha drevet sadomasochistisk aktivitet rettet mot sin unge fange.

Endevendt og fokusert

Generelt gir Natascha Kampusch uttrykk for stor glede over friheten hun vant tilbake da hun klarte å flykte. Da hadde hun holdt ut åtte år i et fangehull uten vinduer. Historien hennes blir da også endevendt og utforsket. Hva kan et menneske tåle? Hvor oppfinnsomme kan mennesker bli i ekstreme situasjoner, bare livsviljen er sterk nok?

I sine første intervjuer etter at hun kom tilbake til livet, imponerte hun de fleste ved å fremstå både konsentrert og fornuftig.

Nå, femti frie døgn senere, har hun en rekke tanker om fremtiden.

Natascha vil studere, hun vil helst gå inn i et eller annet teknisk fag. Og hun drømmer om egen leilighet, med velfylte bokhyller.

Og altså. Hun ønsker veldig sterkt å oppleve en konsert med Robbie Williams.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

STAFF