Støre avbrøt ferien for å reise til London og møte den nybakte Midtøsten-utsendingen Tony Blair i går. Blair skal på vegne av den såkalte «kvartetten» — USA, EU, Russland og FN - prøve å lirke i gang igjen fredsprosessen mellom Israel og palestinerne.

Eks-statsministeren ville snakke med Støre fordi Norge har ledet giverlandsgruppen, som skulle samordne hjelpen til de palestinske områdene. Arbeidet har ligget nede siden høsten 2005: Gruppen har ikke hatt møter etter Hamas' valgseier.

Penger til Abbas

Blair har så langt sagt lite om hva han har tenkt å gjøre som Midtøsten-utsending.

— Jeg opplever at Blair er lyttende, og at han er varsom med å legge for dagen bestemte holdinger. Han går forsiktig frem, sa Støre etter møtet i går.

Etter at den palestinske samlingsregjeringen brøt sammen tidligere i sommer, er de palestinske områdene i praksis delt i to: President Abbas' Fatah-styre på Vestbredden, og den Hamas-kontrollerte Gazastripen.

Splittelsen og sammenbruddet på palestinsk side gjør paradoksalt nok at hjelpen til de palestinske myndighetene kan gjenopptas - men vel å merke bare til kriseregjeringen som president Abbas har utnevnt.

- Hele folket til gode

Norge var det eneste landet som anerkjente den palestinske samlingsregjeringen, der Hamas satt med statsministeren.

— Det var en sjanse som gikk tapt, sier Støre om regjeringen som ikke lenger er der.

Støre var i går ytterst forsiktig med sine uttalelser om hvordan Vesten bør håndtere splittelsen, bortsett fra å konstatere at det vil være «vanskelig, for ikke å si umulig» å få til en løsning med Israel dersom ikke palestinerne samler seg igjen.

— Det blir først og fremst palestinernes eget ansvar å få til dette. Men også det internasjonale samfunnet bør bidra.

— Hvordan kan det gjøres?

— Det vet jeg ikke om jeg skal gå inn på i detalj. Men jeg mener vi skal yte vår støtte på en måte som understreker at den skal komme hele det palestinske folket til gode, sier Støre.

Uvisst om Blairs mandat

Det bor 1,5 millioner mennesker på den Hamas-styrte Gazastripen, som i dag er helt utenfor den palestinske kriseregjeringens kontroll.

Hamas har også avvist at Tony Blair kan få utrettet noe som helst som Midtøsten-utsending. Både invasjonen i Irak, som Blair ivret for, og Israels krigføring i Libanon i fjor, som Blair ikke krevde stanset, gjør ham uspiselig for Hamas. Også mange kommentatorer mener Blairs utsikter til å lykkes er heller dårlige.

Det vanskelige utgangspunktet var oppe under gårsdagens møte mellom Blair og Støre.

— Han er veldig klar over den sammenhengen, og vil komme til å vise det i sitt arbeid, sier Støre - uten å ville utdype hva Blair sa om dette.

Det er også uvisst hva slags mandat Blair vil få i praksis. En talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet sa før helgen at Blair neppe skal arbeide opp mot Hamas. USA anser dem som en ren terrororganisasjon.

EU-bønn om fredsmøte

Den norske utenriksministeren vil ikke si om han mener valget av Blair er fornuftig eller ikke, men nøyer seg med å «ta til etterretning» at Midtøsten-kvartetten har utnevnt ham.

Utenriksministerne i en rekke EU-land, blant andre Frankrike, sendte i går et brev der de ber om en ny stor fredskonferanse for Midtøsten. De krever også at Israel gjør mer for å komme president Mahmoud Abbas i møte: Løslatelse av flere tusen palestinske fanger, utbetaling av skatt israelerne har krevd inn på vegne av palestinerne, og rydding av ulovlige bosettinger.

I neste uke skal president Abbas møte Israels statsminister Ehud Olmert. Også utsendinger fra Kvartetten er ventet til regionen, for første gang på lenge. Det samme har USAs utenriksminister Condoleezza Rice, som skal på en rundreise i Midtøsten i slutten av neste uke.