Rundt 50 land er invitert til å være med på et møte i FN torsdag ettermiddag. Der vil FN legge fram et detaljert mandat og regler for den internasjonale styrker, samt logistiske og økonomiske behov, opplyser FN-kilder.

Mandat avgjørende FN-ambassadørene må så konsultere sine respektive regjeringer før de kan melde inn bidrag til styrken. Blant spørsmålene som vil bli avgjørende for mange regjeringer, er hvor «skarpt» mandatet skal være. Skal for eksempel FN-styrken offensivt å oppspore Hizbollahs våpenlagre, og skal de med makt forsøke å avvæpne Hizbollah?

FNs sikkerhetsråd vedtok sist fredag å utvide den nåværende UNIFIL-styrken i Libanon fra 2.000 til opp til 15.000 mann, som sammen med like mange soldater fra Libanons hær skal ta kontroll over Sør-Libanon og overvåke våpenhvilen mellom Israel og Hizbollah.

Fransk ledelse Frankrike sa seg fredag kveld villig til å lede den planlagte FN-styrken. Men den franske forsvarsministeren Michele Alliot-Marie understreken at styrken må ha et klart mandat og være sterk nok.

I et intervju med fransk fjernsyn sa Alliot-Marie at hun håper et stort antall europeiske og muslimske land vil delta i den utvidede UNIFIL-styrken. Hun ville ikke si konkret hvor mange soldater Frankrike vil stille med.

Italia har tidligere lovet å stille med opp til 3.000 soldater, men sier deres soldater ikke vil avvæpne Hizbollah. Tyskland har lovet å komme med et tilbud om bidrag torsdag.

Den norske regjeringen vil ta stilling til norsk deltakelse etter at FN har kommet med sin henvendelse. Saken vil bli lagt fram for Stortinget før det blir fattet noe endelig vedtak.

REUTERS