Ravensburger Strasse i den nordlige utkanten av Dortmund. Forbi innvandrerkvarteret, bortenfor de belastede bydelene, utenfor arbeidsløsheten og fortvilelsen finner du mer armod. Her finnes jentene, de gateprostituerte.

Langs fortauene på Ravensburger Strasse har de vandret og bydd seg frem i uminnelige tider. Gått opp til bilvinduene og forhandlet pris.

Så har de satt seg inn og overlatt seg i horekundens makt. Ofte har det vært det siste de har gjort på en stund.

Overlatt til seg selv

– Det har vært stygge tilfeller av overgrep, maktmisbruk, voldtekt og regelrett bank. Skrekkelige historier. Senest for drøyt tre uker siden skjedde det igjen. Når en prostituert først hadde satt seg inn i en bil, visste hun aldri hvor hun ville havne. Kanskje i en skog et eller annet sted, kanskje på en øde parkeringsplass langt av gårde. De var helt og holdent overlatt til seg selv.

Det sier Barbara Merten-Kemper, journalist i Westdeutsche Allgemeine Zeitung. Sammen med mange andre lokale journalister er hun invitert til Ravensburger Strasse for å dekke starten på en aksjon som skal gi de gateprostituerte tryggere arbeidsforhold.

Aksjonen er i regi av Kober, en organisasjon som ble etablert for seks år siden til støtte for de prostituerte.

Men alt for litt under tre uker siden opplevde jentene i Ravensburger Strasse å få det radikalt tryggere over natten. Da åpnet Tysklands første «drive-in-fjøs» for seksuelle tjenester.

Alarmknapp

Noen bedre beskrivelse på etablissementet er det vanskelig å komme på. Systemet fungerer slik at når kunden har plukket opp en jente, må han kjøre bilen sin inn i en bås på en slik måte at han ikke er i stand til å åpne dørene på førersiden. På passasjersiden er det godt med plass for den prostituerte til å komme seg ut i en nødssituasjon. På veggen utenfor er det dessuten satt opp en alarmknapp som jentene kan benytte i truede situasjoner. Alarmen utløser både en sirene og et blinkende lys, og på den måten vil hjelp raskt være på plass.

Det finnes også et mindre antall avlukker for kunder som kommer til fots. Også de har alarm.

Båsene, som det er flere titalls av, er plassert parallelt med Ravensburger Strasse. På den andre siden av gaten ligger brakkene hvor kvinnene i Kober holder til. Hit kan de prostituerte komme for å få råd og informasjon, for å samtale om eventuelle problemer eller bare for å få seg en kopp kaffe og slappe av i en sofa. Nylig har de også fått muligheten til å se på tv, for eksempel VM-fotball. Det liberale partiet, FDP, var glad giver.

Preget av misbruk

– Arbeidssituasjonen for kvinnene er blitt mye tryggere. Der de før var prisgitt en manns humør og tilbøyeligheter alene, har de nå til enhver tid mange rundt seg som bryr seg om dem, sier Claudia Attig-Grabosch, som er en av fem ansatte i Kober-systemet. I tillegg benytter de seg av mange frivillige.

– Uten de frivillige ville det ikke gått rundt.

Det finnes rundt 400 gateprostituerte som benytter Ravensburger Strasse som utgangspunkt for sin yrkesutøvelse. Mange av dem er tydelig preget av lang tids alkohol— og narkotikamisbruk. Bare i løpet av den timen vi er der, må en 16 år gammel jente under legebehandling for det som åpenbart må ha vært en overdose.

Jentene selv vil verken la seg fotografere eller intervjue, de gir bare kort uttrykk for at de synes arbeidssituasjonen er blitt vesentlig bedre. Det er også jentene selv som har tatt til orde for at noe måtte gjøres for at de skulle få det tryggere.

VM gir mer trafikk

Arbeid har de nok av. Selv klokken fire om ettermiddagen er strømmen av biler nokså uavbrutt, og det er ingen annen fornuftig grunn enn de prostituerte til at så mange biler skulle finne veien til denne avsidesliggende gatestumpen. BMW'er og Mercedeser, folkevogner og Audi'er kjører inn og ut av båsene, som mest av alt likner på selvvaskehallene man kan finne i tilknytning til norske bensinstasjoner, bare uten såpe og vann.

Prostitusjon er tillatt i Tyskland, og det er Dortmund by som har satt opp båsene på Ravensburger Strasse. 130.000 euro, drøyt en million kroner har det kostet.

– Det er en tilfeldighet at innretningen er blitt ferdig akkurat til verdensmesterskapet, men upassende kan man ikke si at det er. Nå under mesterskapet opplever vi at bilene står i kø, støtfanger mot støtfanger når kvelden faller på. Særlig stor er trafikken på kampdager, sier Barbara Merten-Kemper.

De prostituertes støttespillere i Kober har tilpasset åpningstidene til VM. På VM-kampdager holder de åpent til klokken halv fem om morgenen.

DØGNÅPENT: Båsene ligger på rekke og rad langs Ravensburger Strasse. På travle dager og kvelder kan det være biler i de fleste av dem..
Tor Høvik