Avsløringen er den siste og mest alvorlige i en rekke spionasje— og avlyttingsskandaler som har rammet Italia den siste tiden.

Ifølge statsadvokatene i Milano har både ansatte i skatteetaten, tollvesenet, skattepolitiet og den nasjonale datasentralen for skatteopplysninger deltatt i den ulovlige kartleggingen av Prodis (bildet) private økonomi.

Fredag åpnet også statsadvokaten i Roma etterforskning i saken. Lederen for det største partiet i Prodis sentrum-venstre-koalisjon, Piero Fassino, beskyldte tidligere statsminister Silvio Berlusconi for å ha ansvaret for det som har skjedd - om ikke annet så indirekte.

Torsdag ransaket italiensk politi leiligheter og kontorer over hele landet. Det er innledet etterforskning mot i alt 128 mistenkte.

Særlig i valgkampen

Om det satt en bakmann på toppen av systemet, er foreløpig ikke klart. Ifølge etterforskerne har gjerningsmennene sikret seg både Prodis skatteopplysninger, og skaffet seg oversikt over hans privatformue og finansielle operasjoner. En teori er at gjerningsmennene har vært på jakt etter opplysninger som kunne brukes for å sverte mannen som i vår ble valgt til Italias statsminister.

Overvåkingen skal ha skjedd de siste to årene, og ble oppdaget da næringsdepartementet i Roma for to uker siden undersøkte hvem som hadde tatt ut opplysninger om statsministerens økonomi fra skatteregisteret.

Den ulovlige uthentingen skal ha vært særlig omfattende mens valgkampen mot daværende statsminister Silvio Berlusconi var på det hardeste.

Også en rekke andre kjente politikere, underholdningskjendiser og idrettsstjerner skal ha blitt utsatt for spionasjen.

Justisminister Clemente Mastella omtalte skandalen som «en svart side» ved den italienske republikken.

Silvio Berlusconi avviser hele saken, og sa i går til italienske medier at «alle med tilgang til en datamaskin kan få tak i denne informasjonen».

Fotball- og bankskandaler

Så sent som i september ble 20 personer arrestert i en annen stor overvåkingsskandale. Statsadvokaten i Milano mente da å ha avslørt en stor spionasjering som drev ulovlig avlytting av en rekke kjente personer. Høytstående ansatte i Italias største teleselskap blir beskyldt for å ha vært med, blant annet selskapets tidligere sikkerhetssjef.

Problemet med ulovlig avlytting fikk Romano Prodis regjering til å utarbeide en ny lov som gjør det ulovlig både å offentliggjøre slike opptak og å bruke dem i rettsvesenet.

Flere kjente italienere har fått merke hva opptak av telefonsamtaler kan føre med seg: Landets sentralbanksjef måtte gå av i fjor, etter at flere aviser kunne trykke utskrifter av belastende telefonsamtaler han hadde ført om en omstridt bankfusjon. Hvor avisene hadde fått opptakene fra, vet ingen.

Også avsløringene av kampfiksing i italiensk fotball begynte med at det lekket ut telefonsamtaler som ikke tålte dagens lys.

ARND WIEGMANN