Finsk politi bekrefter at gjerningsmannen, Matti Juhani Saari (22), er død. Mannen, som var elev ved skolen i Kauhajoki, døde tirsdag ettermiddag etter å ha blitt behandlet på sykehus for skadene han påførte seg da han forsøkte å ta sitt eget liv.

— Nå er tallet på døde kommet opp i ti, og skytteren er død. Det betyr at elleve mennesker er døde, sa politisjef Urpo Lintala til nyhetsbyrået AFP tirsdag.

Politiet var varslet

Fredag fikk politiet i Kauhajoki tips om skytevideoer på YouTube, lagt ut av Matti Juhani Saari. I går ble han tatt inn til avhør, opplyser Finlands innenriksminister Anne Holmlund.

Tross avhøret og videoene, så ikke politiet noen grunn til å ta fra Saari verken våpen eller våpenlisens.

— Politiet avhørte Saari mandag, etter å ha blitt klar over en video på YouTube, men tok ingen ytterligere skritt etter å ha blitt advart om trusler på nettet, sa Holmlund.

Den finske regjeringen varsler nå gransking.

Drepte elever

Skytedramaet på Sydbottens yrkesinstitut startet ved 11-tiden tirsdag formiddag, da Saari gikk inn i et klasserom på skolen. Her dro han frem et automatvåpen og begynte å skyte mot elevene, som holdt på med en tentamen.

Tirsdag ettermiddag opplyser politiet at ti personer skal ha blitt drept. Saari forsøkte deretter å ta sitt eget liv, men han døde ikke umiddelbart. Han ble sendt til sykehuset i Tammersfors med skuddskader i hodet.

Les også: La ut video før skytingen

Politiet tror samtlige av de drepte er elever på yrkesskolen der dramaet fant sted. Flere skal være skadet. Gjerningsmannen skal også ha skutt mot politiet, melder YLE.

Voldsforsker Kåre T. Pettersen kaller gjerningsmennene bak slike skolemassakre «vår kulturs selvmordsbombere». Han er ikke i tvil at noe lignende kan skje i Norge også.

- Maskert

Gjerningsmannen skal ha spasert inn i skolebygningen, maskert med en kommandolue og bærende på en sort veske. Kort tid senere hørtes skudd, ifølge YLE.

Gjerningsmannen skal ha startet skytingen i et klasserom der omkring 20 elever hadde tentamen. Det befant seg om lag 200 elever på skolen da mannen åpnet ild.

— Det er en mann kledd i svart med en pistol, sier et vitne, ifølge Expressen.

Rektoren på skolen sier han så folk løpe ut av skolebygningen:

— Folk sprang ut av huset i to retninger. Da jeg gikk ut hørte jeg ikke skudd, bare skriking, sier rektor Tapio Varmola ifølge Aftonbladet.

Ifølge Varmola skal gjerningsmannen også ha båret sprengstoff på kroppen.

- Forsøkte drepe meg

Skolens vaktmester, Jukka Forsberg, unngikk så vidt å bli truffet av gjerningsmannens kuler.

Han forteller at han hørte skrik fra et klasserom i første etasje på formiddagen. Da han tittet gjennom vinduet i døren til klasserommet, skjøt gjerningsmannen seks-sju skudd mot ham.

— Jeg gikk til klasserommet fordi kontrollrommet mitt ligger rett ved siden av klasserom nummer 3. Da skjøt han gjennom vinduet så mange ganger som man rekker med et håndvåpen, forteller Forsberg til nyhetsbyrået FNB.

Han forteller at han umiddelbart sprang unna, og klarte å ta seg ut av bygningen uskadd. Han er naturlig nok svært rystet etter hendelsen.

— Jeg sprang unna kulene. Jeg bøyde meg ned og løp i sikksakk gjennom korridoren. Det er et under at jeg klarte meg, sier han.

Det brøt også ut brann i deler av skolebygningen. Brannen skal nå være under kontroll. Røydykkere undersøker bygningen, og det spekuleres i om Saari startet brannen.

Mange finske våpen

En undersøkelse har vist at det finnes om lag 1,6 millioner registrerte våpen i Finland, som har en befolkning på om lag 5,2 millioner. Forskere tror imidlertid at det finnes så mye som 2,4 millioner privateide våpen i landet.

Også Norge er i verdenstoppen på antall våpen per innbygger, med rundt 1,3 millioner skytevåpen. Eksperter utelukker ikke at massedrap som i Kauhajoki og Jokela kan skje i Norge.

Den finske regjeringen innkalte til krisemøte straks nyheten om skytingen ble kjent. Det finske sosial- og helsedepartementet satte tirsdag ettermiddag ned en arbeidsgruppe som skal koordinere krisearbeidet.

Har skjedd før

Det er mindre enn ett år siden forrige gang Finland ble rammet av en skoleskyting.

7. november i fjor ble seks elever, skolens rektor og helsesøster drept ved Jokela videregående skole. Ti personer ble også skadet da 18-åringen Pekka-Eric Auvinen skjøt rundt seg med en .22-kalibers pistol.

Etter blodbadet i skolebygningen, rettet Auvinen pistolen mot sitt seg selv og skjøt seg i hodet. Han døde senere av skadene.

I ettertid viste dagboken hans at han hadde planlagt skytingen lenge.

— Jeg kommer til å drepe så mange av dere som mulig, skrev Auvinen.

bt.no følger saken.

POSERER: Dette er et av bildene finnen la ut på internett.
REUTERS/SCANPIX
GRANSKING: Politiet kjente til truslene. Den finske regjeringen varsler nå gransking. FOTO: AP