Statsadvokat J. Jesus Montejano opplyste først at alle de tolv arbeidet for Mexicos militære etterretningstjeneste, men erkjente så at dette var feil.

Talsmann for Mexicos nasjonale sikkerhet, Monte Alejandro Rubido, opplyser at de elleve mennene og den ene kvinnen etterforsket kriminalitet i president Felipe Calderons egen delstat Michoacan. Delstaten har vært et senter for presidentens angrep på den organiserte kriminaliteten.

Tilbakeslag

Massakren er et hardt slag mot president Felipe Calderons innsats mot narkokartellene. Siden han ble innsatt 1. desember 2006, er over 11.000 mennesker blitt drept i oppgjør mellom narkobander og i oppgjør mellom myndighetene og kriminelle.

De tolv falt i et bakhold arrangert av narkobanden La Familia, hevdet Rubido.

– La Familia er kjent for sin voldsbruk. Vi bør ikke være overrasket, sa Rubido.

Det antas at politifolkene ble drept etter at politiet arresterte en av sjefene i La Familia i helgen. Kriminelle reagerte på arrestasjonen med flere væpnede angrep på politi og militære i tre delstater. Kriminelle brukte granater og skytevåpen i angrepene mot politistasjoner og hoteller der føderalt politi oppholder seg, og seks politifolk og to militære ble drept i kampene.

Store hærstyrker er blitt satt inn av myndighetene i kampen mot narkotikabandene i landet.

Tortur

De døde hadde bind for øynene og merker etter tortur. Kilder i politiet forteller at det ved likene ble funnet en truende beskjed som trolig er skrevet av en av de rivaliserende narkotikagjengene i landet.

De tolv drepte lå innpakket i en presenning langs en motorvei i den vestlige delen av landet.

De mexicanske narkotikakartellene har flere ganger tidligere stått bak massedrap som minner om henrettelser. I september i fjor ble 24 menn funnet skutt og drept på landsbygda vest for hovedstaden Mexico by.