Ved lunsjtider tirsdag klatrer en 33 år gammel mann opp på taket av et bakeri i sentrum av Liege. Han kaster først tre granater inn i menneskemengden under.

Så åpner han ild med automatvåpen for å drepe flere. Folk flykter i panikk for å unngå kulene. Mange kaster seg inn i butikkene rundt plassen Saint-Lambert for å søke ly.

— En 15 år gammel gutt ble drept på stedet, mens en 17-åring og en 64 år gammel kvinne døde på sykehuset senere, fortalte politiet på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Politiet bekreftet at minst 75 er såret.

I tillegg skal et barn på under to år og en 20 år gammel mann være blant de drepte, sier sykehuskilder til avisen Le Soir. Disse kildene sier 123 personer er såret.

Motiv ukjent

— Folk lå blødende på bakken. Jeg stanset med en gang for å hjelpe dem. Vi prøvde å få de sårede vekk fra gata så fort som mulig, sier et øyenvitne til radiostasjonen Radio 1.

Statsminister Elio Di Rupo og Belgias konge og dronning besøkte tirsdag ettermiddag byen der innbyggerne var preget av sjokk. Motivet til gjerningsmannen er uklart.

Politiet opplyser at de ikke har noen indikasjoner på at det var et terrorangrep, og sier mannen har ikke har vært innbladet i terrorisme tidligere.

Tenkte på 22. juli

Norske Trine Frøyland studerer i medisin i Liege. Hun kjenner flere som var i nærheten da det smalt.

— Jeg fikk en melding fra en venn om å holde meg unna sentrum. Med en gang tenkte jeg på angrepene i Norge 22. juli. Men så slo jeg det fra meg og tenkte at et slikt angrep ikke ville skje i Liege, forteller Frøyland (24) til NTB.

— Til å begynne med var folk veldig redde og trodde det var flere gjerningsmenn. Panikken sitter i en stund, sier 24-åringen videre.

Skrek etter mamma

Over 50 av de sårede ble behandlet på stedet, men flere klarte å ta seg til sykehuset på egen hånd. Det skal også ha blitt sendt ambulanser til Saint-Lambert fra nabolandet Nederland.

— Jeg tok en liten jente i armene som skrek etter moren sin, og tok henne med til den første politimannen jeg så, forteller 24 år gamle Samuel til Le Soir.

Saint-Lambert er et travelt område, og flere hundre busser passerer plassen daglig. Hvert år er det også et julemarked der som har omkring 1,5 millioner besøkende.

En rekke skoleungdommer som akkurat var ferdig med eksamen, var på plassen mens de ventet på bussen hjem.

- Begikk selvmord

Det hersket lenge stor forvirring rundt hendelsesforløpet og om det var flere gjerningsmenn som var innblandet. Men ved 15-tiden fortalte politiet at situasjonen var under kontroll.

Øyenvitner opplyser at den 33 år gamle mannen begikk selvmord, men politiet sier de ikke er sikre på hvordan han døde.

Gjerningsmannen ble ved 15-tiden identifisert av politiet som den 33 år gamle Nordine Amrani, og han er ifølge Le Soir en kjenning av politiet. Avisen skriver at han for tre år siden ble dømt til 58 måneders fengsel for besittelse av over ti våpen. Han skal også ha blitt dømt for å ha dyrket cannabisplanter.

Amrani ble tirsdag bedt om å komme til politistasjonen for å forklare seg i en sak, forteller politiet. I stedet pakken han våpen i sekken, et gevær, en pistol og tre granater.

ÅSTEDET: Det var her på Saint-Lambert i den belgiske byen Liege dramaet utspant seg tirsdag.
SCANPIX
STORUTRYKNING: Alle nødetater var raskt på plass.
SCANPIX