Ifølge irakisk politi ble alle tre eksplosjonene forårsaket av selvmordsbombere som kom kjørende. Men journalister som oppholdt seg i det ene hotellet og amerikanske militære kilder hevdet at det første smellet var en rakett som ble avfyrt, og den andre var en bilbombe. De to åpnet veien i forsvarsverket rundt hotellkomplekset for den tredje, som var en sementbil som gikk i lufta like ved et amerikansk panserkjøretøy som sto der på vaktoppdrag.

10-15 drepte

Den tredje eksplosjonen var den største og den skjedde da politi og hjelpearbeidere strømmet til åstedet. Det var mandag kveld uklart nøyaktig hvor mange som ble drept i angrepene. Enkelte medier opplyste om minst 10 drepte, andre om 15. Ifølge redningstjenesten i Bagdad ble i tillegg 22 personer skadet.

Hotellene Palestine og Sheraton blir brukt av utenlandske journalister og kontraktører i Bagdad. De kraftige eksplosjonene ble filmet fra hotellet og de dramatiske bildene rullet over fjernsynsskjermene kort tid etter at bombene gikk av.

Irakiske myndigheter sier de vil etterforske hvordan angriperne greide å komme så tett innpå hotellene som ligger i et av Bagdads best bevoktede områder. Amerikanske soldater sørger for sikkerheten rundt hotellene.

Materielle skader

Tre av de døde var ifølge politiet journalister. Det var mandag kveld ikke meldt om drepte amerikanske soldater.

Vinduer ble knust i hotell Palestine og flere andre bygninger ble skadd i angrepet. Vitner meldte om skuddveksling inne i hotellkomplekset rett etter at eksplosjonene fant sted.

Hotellkomplekset ligger ved Tigris vis-à-vis den tungt bevoktede grønne sone der de fleste regjeringsbygningene, ambassadene og de amerikanske administrasjonskontorene ligger.

Det har vært relativt rolig i Irak de siste par ukene. Det har ikke vært de urolighetene man hadde ventet i forbindelse med folkeavstemningen om Iraks grunnlov og i forbindelse med at rettssaken mot Saddam Hussein startet forrige uke.