Hunderasen Rhodesian Ridgeback kjennetegnes av en stripe i pelsen på ryggen. Noen av hundene mangler imidlertid denne stripen og selges vanligvis til halv pris, rundt 7000 kroner.

I praksis er det vanskelig å finne kjøpere til valper uten stripe, ifølge hundeoppdretter Marianne Lund. I forrige uke avlivet hun fire nyfødte valper med denne skjønnhetsfeilen.

— Vi prøvde i åtte måneder å få solgt dem, men ingen var villige til å kjøpe, sier hun.

Lund har selv skrevet om beslutningen på kennelens hjemmeside. Stripene på ryggen omtales i miljøet som «ridge»:

«Natt til 15. januar kom det totalt 9 valper. 3 hadde dessverre ikke ridge, og en hadde bare en krone ellers ikke noe ridge. Vi sitter igjen med 5 flotte valper.»

Ble to dager gamle

Oppdretteren tar imot bestillinger helt fra valpene unnfanges, men er avhengig av å få solgt dem like etter fødselen. Valpene var bare to dager gamle da de fikk en sprøyte hos veterinæren.

— Kunne dere ikke prøvd litt lenger å finne kjøpere?

— Vi hadde prøvd lenge. Alternativet var å selge til dumpingpris på Finn.no, men det som skjer da, er at man møter en type hundeeiere som aldri skulle hatt hund, sier Lund.

Kennelen hennes, Kifani på Råde i Østfold, har fått sterk kritikk etter avlivingen.

— Det er grusomt og vitner om holdninger som er helt forferdelige, sier Silje Ingelin Sæterstøl fra Meland i Hordaland.

Hun eier selv en Ridgeback uten stripe.

— Det er ingen grunn til å avlive friske hunder. Jeg tror det har med snobberi å gjøre, sier Sæterstøl, som raskt skrev engasjerte innlegg i kennelens gjestebok.

Dette forumet er nå stengt.

Gråter

Hundeoppdretter Lund sier at det var med tungt hjerte hun avlivet hundene.

— Er det noen som har grått i denne saken, er det oss. Men vi har dessverre ikke mulighet til å beholde alle valper vi ikke får solgt. De blir 40 kilo tunge, og vi bor i et lite hus, sier Lund.

Hun har inntrykk av at kjøperne er blitt mer opptatt av den karakteristiske stripen i det siste.

— Jeg har drevet med hundeoppdrett i ti år, og dette har aldri skjedd tidligere. Kanskje det har med økonomiske nedgangstider å gjøre? De som før kunne brukt 7000 kroner på en hund, har kanskje ikke råd lenger, sier hun.

De perfekte hundene med stripe går imidlertid unna som aldri før.

Diskuteres i miljøet

Lederen for Norsk Rhodesian Ridgeback Klubb vil ikke kommentere avlivingen.

— Dette er en styresak. Vi vil utarbeide et skriv etter å ha diskutert saken i fellesskap, sier klubbleder Hege Nordeng.