Ifølge målingen til Joint Center for Political and Economic Studies vil 84 prosent av svarte som er spurt de siste tre ukene, stemme for Obama, mens bare 6 prosent er for John McCain.

10 prosent har ikke bestemt seg, men David Bositis ved Joint Center sier at de fleste av dem trolig stemmer for Obama dersom de går til valglokalene.

Obama har i valgkampen lagt stor vekt på ikke å framstå som de svartes kandidat, men tvert imot som en kandidat for alle, som tilfeldigvis er svart.

Han er fullt klar over at mange hvite er skeptiske til å stemme på en svart kandidat, men både Irak-krigen og særlig den økonomiske krisen har ført til at mange hvite har lagt skepsisen til side og nå planlegger å stemme på Obama.

Mobilisere svarte

Men det betyr ikke at et viktig ledd i valgkampen ikke er å mobilisere svarte velgere som tradisjonelt er den aller mest lojale velgergruppen til demokratene.

Han har i det stille drevet massive kampanjer for å få nye svarte velgere til å registrere seg, og også til å overtale svarte velgere som er registrert, til faktisk å møte fram og avlegge stemme når det virkelig gjelder på valgdagen.

At det er mye å hente, vises av at 600.000 svarte velgere som var registrert i Florida ved forrige valg, ikke møtte fram fordi de ikke trodde stemmen telte.

Begeistringen blant svarte velgere for å kunne velge en av sine egne kan føre til så massivt frammøte av svarte at det helt nuller ut den såkalte Bradley-effekten, ifølge noen eksperter.

Bradley-effekten innebærer at hvite som sier i meningsmålinger at de vil stemme på en svart kandidat, ikke gjør det likevel når de er alene i valgavlukket, noe som gjør at meningsmålingene viser for høye tall for den svarte kandidaten.

Stater på vippen

Mange av delstatene som blir avgjørende for Obama, blant dem flere av vippestatene, har en stor svart befolkning, sa Bositis på en pressekonferanse.

En av statene der svarte velgere kan føre til en overraskelse for republikanerne, er sørstaten Georgia, der George W. Bush slo John Kerry med 58 mot 41 prosent i 2004.

– Nye målinger viser at det nå bare er en forskjell på 2 prosentpoeng i McCains favør i Georgia, der en tredel av velgerne er svarte, sier Bositis.

For fire år siden var bare en firedel av de registrerte velgerne svarte.

Andre stater som nå ligger på vippen og kan bli demokratisk for første gang på lenge, er North Carolina og Indiana, og begge steder kan de svartes stemmer bli tungen på vektskålen.

Virginia for Obama

Mer sannsynlig er det at Obama vinner i den tidligere så erkekonservative sørstaten Virginia, der han ligger godt foran McCain på målingene.

Virginia har ikke gått for en demokratisk president på 40 år, men har tendert sterkt i retning demokratene de siste årene. Både guvernøren og en senator er demokrater, og den demokratiske kandidaten til den andre senatsplassen i år ligger så langt foran at republikanerne har gitt opp.

Hovedårsaken til at Virginia er blitt mer demokratisk, er Washington D. C. s forsteder har est ut over hele det nordlige Virginia med stor tilflytting av unge, urbane og liberalt innstilte velgere. Men mange nye svarte velgere kan være det som til slutt gjør Virginia til en blå stat der demokratene dominerer.

Om de som ikke har bestemt seg, faller ned på Obamas side på valgdagen, kan det føre til en oppslutning på 94 prosent blant svarte for Obama, det høyeste siden Lyndon Johnson i 1964.

Bill Clinton, som var så populær blant svarte at forfatteren Tony Morrison kalte ham USAs første svarte president, fikk 84 prosent av de svartes stemmer i 1996, mens John Kerry fikk 88 prosent da motstanderen var Bush i 2004.

Hvem vil du ha som amerikansk president? Si din mening!

JIM YOUNG