President Barack Obama ga ordre om en øyeblikkelig amerikansk redningsinnsats, mens EU aktiverte sine krisesystemer og Røde Kors og FN åpnet pengesekken og nødhjelpslagrene sine.

Selv om store deler av Port-au-Prince lå i grus, ble det klart at rullebanen på flyplassen er i orden, selv om tårnet ikke fungerer 100 prosent. Det åpner likevel for at assistanse kan komme med fly.

Militære til hjelp

Amerikanske fly med redningsarbeidere og sivile og militære eksperter landet for å begynne evalueringen av situasjonen. I løpet av onsdag og torsdag kommer lete— og redningsteam fra Florida, Virginia og California.

Samtidig kom en amerikansk kystvaktbåt med helikoptre til kysten for å begynne å evakuere skadde. Flere hundre amerikanere, mange av dem skadde, er evakuert til USAs Guantanamo-base på Cuba med helikopter.

Hangarskipet Carl Vinson kommer torsdag fra Virginia, sammen med flere andre marinefartøyer. Flere tusen amerikanske soldater er satt i beredskap for redningsoperasjoner.

Finne overlevende

  • Første prioritet er å finne overlevende, sier Elisabeth Byrs, talskvinne for FNs kontor for samordning av hjelpeaksjoner i Genève.

— Vi er i et kappløp med klokka, sa hun videre mens FN mobiliserte 37 redningsteam fra et globalt nettverk.

Den internasjonale Røde Kors-føderasjonen sier at den forbereder seg på en hjelpeoperasjon for 3 millioner mennesker som bor i de berørte områdene.

Røde Kors kan i første gang benytte seg av lagre med nødhjelp som finnes i Haiti, som ofte rammes av oversvømmelser og orkaner. Disse forsyningene kan hjelpe 3.000 familier i flere dager.

— Men vi må raskt hente forsyninger fra vårt regionale katastrofesenter i Panama, sier talsmann Jean-Luc Martinage.

Tusener av tonn mat

FNs matvareprogram WFP sier de raskt kan få fram 15.000 tonn med matvarer til Haiti. Operasjonen er allerede i gang, ifølge Charles Vincent.

Land som Canada og Storbritannia har sendt redningsarbeidere og lag for å evaluere behovene, og Frankrike har sendt flere fly fulle av 130 leger, sykepleiere og redningsarbeidere med hunder, samt 12 tonn utstyr. Fire fly er også på vei fra Martinique med politi, redningsarbeidere og medisinsk personell.

Hundrevis av tonn hjelp, redningsarbeidere og medisinsk personell kommer også fra Spania, Canada, Storbritannia, Italia og Nederland, mens Tyskland har bevilget 1,5 millioner euro til nødhjelp.

Latin-Amerika

Latinamerikanske nasjoner, som i mange tilfeller har egne erfaringer med jordskjelv og katastrofer, mobiliserer også for å hjelpe Haiti.

Minst 16 av soldatene i FNs fredsbevarende styrker, hvorav elleve fra Brasil, mistet livet da FN-hovedkvarteret raste sammen, og Brasils forsvarsminister var onsdag på vei til Haiti med en første hjelpesending til en verdi av 10 millioner dollar, inkludert 28 tonn drikkevann og matvarer.

Cuba sendte 30 leger som skal slutte seg til 400 cubanske leger og sykepleiere som allerede er i arbeid i Haiti. De fleste av dem er uskadd, og to cubanske feltsykehus i hovedstaden har allerede tatt seg av 700 skadde.

Et argentinsk FN-sykehus er det eneste fulle sykehuset i funksjon etter at alle de haitiske sykehusene i Port-au-Prince kollapset. Sykehuset tar seg av 800 pasienter, men situasjonen er alt kritisk på grunn av de mange skadde og døde.

Venezuela, Mexico, Chile og en rekke andre land har også redningsarbeidere, medisinsk personell, matvarer og utstyr på vei. Et fly med et feltsykehus fra Norges Røde Kors tar av fra Gardermoen torsdag kveld.

Et lete— og redningsteam på 37 personer fra Island landet onsdag i hovedstaden som ett av de første redningsteamene til Haiti.

En skadd pasient kommer til Fort Lauderdale i Florida etter å ha blitt evakuert fra Haiti. Foto: REUTERS / Joe Skipper / SCANPIX