Det har vakt reaksjoner blant muslimer både i Sverige og i utlandet at lokalavisa Nerikes Allehanda i Örebro 19. august trykket en av tegningene som kunstneren Lars Vilks har laget. Bildene viser Muhammed framstilt som en hund.

Vilks er blitt truet flere ganger etter at tegningen ble trykket.

– Det har kommet mange trusler. Det dreier seg om atskillige drapstrusler på telefon, via e-post og som kommentarer på bloggen min, sier Vilks til TV 4 Nyheterna.

De fleste truslene er kommet det siste døgnet, og Vilks planlegger å gå til politianmeldelse.

– I går var det en kvinne som snakket til telefonsvareren min. Hun sa: «Du skal snart dø», forteller Vilks, som likevel ikke angrer på at han lagde tegningen.

– Jeg er ikke spesielt redd, men det er klart at man titter litt ekstra ut gjennom vinduene, svarer kunstneren på spørsmål om hvordan det føles å bli truet.

Demonstrasjoner

I Pakistan brøt det fredag ut demonstrasjoner mot Sverige, Nerikes Allehanda og Lars Vilks. I Karachi brente en islamistisk gruppe en dokke som skulle forestille statsminister Fredrik Reinfeldt, mens demonstranter i byen Lahore blant annet bar plakater med påskriften «Ned med Sverige».

Også i Sverige var det demonstrasjoner fredag. Både tilhengere og motstandere av trykkingen av karikaturtegningen engasjerte seg.

Flere hundre personer fra Islamske kultursenter i Örebro samlet seg utenfor redaksjonslokalene til Nerikes Allehanda. De krevde en unnskyldning fra avisens sjefredaktør Ulf Johansson og en stans i bruken av bilder og satiriske innslag om profeten.

Tidligere på dagen hadde et titall demonstranter samlet seg utenfor avisens lokaler for å demonstrere for ytringsfrihet.

Skjerpet sikkerhet

Samtidig har et kunstmuseum i Jönköping måttet skjerpe sikkerheten etter rykter om at museet skulle stille ut karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Ryktene førte til at flere av de ansatte mottok trusler, og museumsledelsen valgte å utplassere flere sikkerhetsvakter inne i bygningen fredag.

– Tegningene blir ikke stilt ut, og det har heller aldri vært aktuelt, skriver museet på sin hjemmeside.

Protester

Både Iran og Pakistan har protestert mot trykkingen av Muhammed-tegningen. Også Den islamske konferanseorganisasjonen (OIC), som har 57 medlemsland, har protestert.

Statsminister Reinfeldt maner til gjensidig respekt mellom grupper med ulike livssyn.

– Sverige skal være et land der muslimer, kristne, de som tror på Gud og de som ikke tror på Gud, kan leve side om side, sier han og legger til at han vil fortsette å fremme gjensidig respekt.

– Samtidig må vi forsvare ytringsfriheten som er grunnlovsfestet og naturlig for oss, og som handler om at vi ikke tar politiske beslutninger om hva som skal trykkes i aviser, fortsetter statsministeren.

Det ble torsdag meldt at en svensk diplomat beklaget publiseringen av tegningen overfor pakistanske myndigheter, men Reinfeldt sier han ikke kjenner noe til dette.

Flere hundre demonstranter aksjonerte fredag utenfor lokalene til Nerikes Allehanda i Örebro. Demonstrantene krevde at avisen ber om unnskyldning for at den for snart to uker siden publiserte en tegning av profeten Muhammed, der profeten fremstilles som en hund.
Fredrik Sandberg / SCANPIX
Et titall demonstranter markerte fredag sin støtte til avisen Nerikes Allehanda i Örebro i striden som har oppstått etter at avisen trykket en tegning av profeten Muhammed.
Fredrik Sandberg / SCANPIX