Washington: Flere demokratiske politikere har mottatt drapstrusler etter at den amerikanske helsereformen ble vedtatt. Truslene blir nå etterforsket av FBI.

Over ti demokrater har fortalt om foruroligende episoder i løpet av dagene som har gått siden det historiske vedtaket i Representantenes hus.

Kongressrepresentanten Louise Slaughter fikk vinduet i kontoret sitt knust av en murstein, i tillegg til at noen la igjen en beskjed med drapstrusler på telefonsvareren hennes. Ifølge en lokal TV-kanal var trusselen rettet mot barna til alle representantene som stemte for helsereformen.

Lederen for Demokratene i Representantenes hus, Steny Hoyer, sier han tror partikollegene hans kan være utsatt for fare.

— Alle kongressmedlemmer som føler at de er i fare, får oppfølging av relevante myndigheter, understreket Hoyer onsdag.

- Babymorder

Det føderale politiet FBI er allerede i gang med å etterforske en episode hvor en gassledning ble kuttet ved et hus som eies av broren til en ikke navngitt demokratisk politiker.

Den konservative demokraten Bart Stupak, som spilte en avgjørende rolle for å sikre flertall for helsereformen, har også mottatt drapstrusler. Dessuten har en rasende mann lagt igjen en beskjed på telefonsvareren hans med en tirade av grove skjellsord, blant dem «babymorder».

Bakgrunnen for den siste karakteristikken er trolig at Stupak valgte å stole på president Barack Obamas forsikring om at helsereformen ikke vil gjøre det lettere å ta abort i USA. Denne forsikringen har mildt sagt liten tynge lengst ute på høyresiden i amerikansk politikk.

Palin på Twitter

Louise Slaughter sier hun er bekymret over at Republikanerne ikke gjør mer for å prøve å roe ned situasjonen.

— Det er foruroligende at ledelsen i Det republikanske partiet ikke har fordømt disse angrepene og i stedet ser ut til å puste liv i ilden ved å snakke i koder, sier Slaughter.

En av republikanerne som har fått kritikk for hatsk retorikk, er tidligere presidentkandidat Sarah Palin.

— Ikke trekk dere tilbake, lad om! var hennes oppfordring på nettsamfunnet Twitter da helsereformen var et faktum.

Palin fulgte opp våpenmetaforen på Facebook , hvor hun la ut et kart hvor hjemstatene til 20 Kongressrepresentanter som stemte for reformen, er markert med riflesikter.

Republikanernes leder i Representantenes hus, John Boehmer, har i et intervju med TV-kanalen Fox News gjort det klart at vold og trusler ikke kan aksepteres. Samtidig understreker han at mange amerikanere er svært sinte på grunn av helsereformen.

DEN KONSERVATIVE DEMOKRATEN Bart Stupak har mottatt drapstrusler og blitt skjelt ut som barnemorder etter at han valgte å støtte president Barack Obamas helsereform. Stupak er abortmotstander, men valgte å stole på Obamas løfte om at reformen ikke vil gjøre det lettere å ta abort i USA.
LARRY DOWNING