Det opplyser misjonæren Jon Anders Bregård til NTB. Bregård har, sammen med misjonær Rune Edvardsen, hatt kontakt med de fengslede nordmennene og med kongolesiske myndigheter i Kisangani.

De to nordmennene, 28 og 27 år gamle, har bedyret sin uskyld. To kongolesiske vitner har derimot pekt ut den ene som drapsmann. Vitnene var medhjelpere for leiebilsjåføren Abvedi Kasongo (30) som ble skutt og drept, og det var disse to nordmennene ble konfrontert med i Kisangani onsdag.

**Les også:

Norge ber Kongo flytte nordmenn**

Leter etter våpenet

– Etter den informasjonen jeg har fått, var dette det siste avhøret før myndighetene vil ta nordmennene med til stedet der drapet fant sted. Hensikten er å lete etter våpenet, forklarer Bregård.

Den eldste nordmannen har i avhør forklart at han gravde ned våpenet de hadde med seg.

Kongolesiske myndigheter har prosjektilet leiebilsjåføren ble skutt med, og ønsker å finne ut om det kan være nordmennenes våpen som ble brukt.

Nordmennene har i avhør forklart at de ble angrepet av opprørere eller kriminelle. De klarte selv å flykte, men sjåføren ble drept.

– Trolig vil det ta lang tid å finne dette våpenet. Det er to dagers reise fra militærfengselet i Kisangani til stedet der drapet ble begått. Så vil det sikkert gå med noen dager til leting, sier Bregård til NTB.

Vanskelig forhold

Det er en fordel for nordmennene at saken blir ført for en militær domstol, mener Bregård.

– Hvis saken hadde gått for sivilretten, ville de blitt oppbevart i det store fengselet. Her ville det vært veldig usikkert for dem, med mange fanger på samme sted, sier Bregård.

Han kan likevel fortelle om dårlige forhold i fengselet. Det finnes ikke toalett på cellen, kun ei bøtte, og temperaturen ligger på nesten 40 grader.

Norges ambassadør i Angola, Jon Vea, berømmer innsatsen Bregård har gjort for fangene. Han bekrefter at det er vanskelig forhold i fengselet.

– Vi må forsikre oss om at de har de noe å sove på om nettene, at de har tøyskift, og at de har tilgang til mat og rent drikkevann. Vi mener situasjonen nå er akseptabel, forholdene tatt i betraktning, sier Vea.

Rettssikkerhet

Thorstein Wangen, som er førstesekretær ved den norske ambassaden i Angola, er i Kisangani som representant for norske myndigheter.

Han opplyser at målet er å få saken overført til en sivil domstol i hovedstaden. Det har militære ledere i Kisangani til nå nektet, og ifølge Vea er det nok bare å akseptere at dette vil ta noe tid.

– Selv om det er en veldig viktig målsetting for oss å få nordmennene overført til Kinshasa, må vi nok akseptere at forhørene først må komme så langt at også kongoleserne ser på dette som realistisk, sier Vea.

Ambassadøren opplever at nordmennenes rettssikkerhet er ivaretatt på en akseptabel måte slik situasjonen er nå. De lider ingen overlast under forhørene og har sine advokater til stede, sier han.

– Kongoleserne er opptatt av å fungere som en rettsstat, men jeg tror nok at vårt nærvær er viktig for å sikre dette.

Les også:

Siktet for brutalt drap

— Nordmann ble beskutt

Nordmann på flukt etter drap i Kongo

Troens Bevis / SCANPIX HANDOUT
Bibeche Oledjeke, her med datteren Ruth i fanget, er enken etter Abedi Kasongo, sjåføren som myndighetene i Kongo mener ble drept av to nordmenn. Hun vil nå kreve erstatning for drapet.
Troens Bevis / SCANPIX HANDOUT