Erfurt: En ukjent har malt spørsmålet «Hvorfor?» på et pappskilt ved inngangen til Gutenberg Gymnasium i Erfurt.

Spørsmålet opptar hele byen, som denne lørdagen er i en slags sjokktilstand etter fredagens blodige tragedie der 17 mennesker ble skutt ned og drept. Pappskiltet er blåst halvt ned av en isende skarp vind, som om det symbolsk kan fortelle at ingen noensinne vil finne svaret. For ingen kan forstå, hvordan en slik tragedie kunne skje. Det eneste holdepunktet synes å være at den 19-årige gjerningsmannen Robert Steinhäuser anklaget lærerne på skolen for sine egne feil og ville hevne seg.

Falske legeerklæringer I går kom det nye, håndfaste opplysninger om den velvoksne Robert. Delstaten Thüringens ministerpresident Bernhard Vogel sa på en pressekonferanse i Erfurt at Robert ikke hadde bestått eksamen året før, og at han skulle vært oppe igjen til eksamen i år. Men han ble bortvist fra skolen for gjentatte tilfeller av dokumentfalsk, angivelig forfalskede sykemeldinger og legeerklæringer.

Vogel tilføyde at de som kjente ham ikke kan få hans grufulle ugjerninger og kaldblodig utførte blodbad til å stemme med hans åpne karakter og egentlig livsglade fremtreden. Han bodde hos sin mor. Hun har fortalt at hun ikke hadde merket noen endring i hans karakter eller i det hele tatt noe påfallende ved sønnen den siste tiden.

I to skytterklubber

Robert Steinhäuser var medlem av to skytterklubber, blant annet politiets sportsskytterklubb. Gjennom klubbene hadde han sertifikat til sine våpen, men ikke til pump-gunen som han hadde med til skolen, men som han ikke skjøt med.

Ifølge politiet har Robert avfyrt 40 skudd med håndvåpenet sitt, og han skjøt målrettet ned lærerne. Flere ble drept med skudd i hodet. Ifølge ministerpresident Bernhard Vogel fant politiet ammunisjon på et av skolens toaletter til 500 skudd. Ved ransaking av hans bolig hos moren fant politiet ytterligere store mengder ammunisjon. Ellers ikke noe påfallende. Ingen videoer eller filmer med voldsscener. Heller ingen brev. Men blodbadet var tydeligvis forberedt.

«Jeg vil ikke mer»

Historielæreren Rainer H. Forhindret at blodbadet ble enda større. Læreren klarte å nappe masken av gjerningsmannen, og oppdaget at det var Robert. «Robert, det har ingen hensikt mer», sa han til unggutten. «Bare skyt meg». Robert svarte: «Jeg vil ikke mer». Deretter dyttet læreren 19-åringen til et klasserom og låste døren. Der, i rom 111, skjøt Robert seg. Erfurt sørger nå over en meningsløs ugjerning. Alle folkefester er midlertidig avlyst.

Fra tidlig i går morges strømmet byens innbyggere til skolen for å legge blomster ved inngangen. Lørdag formiddag var det en slags borgerlig konfirmasjon i Erfurt, og mange strømmet direkte derfra med blomster for å vise medfølelse, hengivenhet og deltagende sorg.

Møttes for å snakke

Atmosfæren foran skolen var preget av dyp sorg. Selv rutinerte og garvede journalister ble påvirket av den knugende stillheten og de mange gråtende unge menneskene. Mange omfavnet hverandre i stillhet som for å støtte hverandre. Elever fra skolen stod i grupper og hadde tydeligvis et stort behov for å snakke om de grufulle opplevelsene fra dagen i forveien.

Michael og Jonathan står i en gruppe på 11. Michael har høyre fot i gips og støtter seg til lilla krykker. Han forteller om hvordan han løp ned trappen fra fjerde etasje da han «så en lærer ligge drept i en blodpøl mens den svartkledde drapsmannen løp rundt med våpen.»

Michael forteller hvordan tysk— og kunstlæreren Gabriele Klement forsøkte å gjemme seg, men at hun ble skutt ned. «Vi forsøkte alle å gjemme oss», sier Jonathan, og forteller om en elev som låste seg inne på et toalett i tre timer. På byens rådhus var det fra tidlig morgen i går en kø på 100 meter utenfor av deltagende mennesker som ville skrive i minneprotokollen som var lagt ut. Mange skoleelever ventet i køen. Flere av dem skrev personlige hilsener, mens bunken av blomsterbuketter utenfor rådhuset vokste.

(Jyllands-Posten/Bergens Tidende)

I SJOKK: En jente blir fulgt vekk fra Gutenberg skole i Erfurt av familien sin etter å ha sluppet unna blodbadet inne i skolen fredag formiddag.
FOTO: AP/SCANPIX