Stormont-slottet utenfor Belfast, der den nordirske selvstyreforsamlingen har sine møter, måtte evakueres fredag, etter at Stone kastet en bag som han sa inneholdt en bombe mot sikkerhetsvakter inne i bygningen.

følge Sky News har vitner forklart at det kom røyk og gnistrelyder fra ryggsekken. Det er imidlertid ikke kjent om sekken inneholdt sprenglegemer.

Parlamentsmeldemmene flyktet i redsel fra bygningen etter opptrinnet, mens politi og sikkerhetspersonell overmannet Stone.

Stone er en kjent probritisk paramilitær tjenestemann som tidligere er dømt blant annet for angrep mot en begravelse av tre IRA-medlemmer i 1988. Tre personer ble drept i angrepet.

IMichael Stone var tidligere en av de fremste lederne i Ulster Denfence Association (UDA). Denne organisasjonen har vært en av de mest militante organisasjonen som har vært lojal mot det britiske styret i det nordøstlige hjørnet av øya.

Skulle velge leder

Nordirske politikere var samlet for å velge den beryktede unionisten Ian Paisley til å lede en samarbeidsregjering.

Pastoren nekter imidlertid fortsatt å sitte i en selvstyreregjering sammen med republikanske Sinn Fein. Gjeninnføringen av selvstyre for Nord-Irland blir dermed utsatt nok en gang.

Partene i Nord-Irland hadde frist til fredag med å nominere første— og andre viseminister til en midlertidig selvstyreregjering for Nord-Irland.

Men Ian Paisleys probritiske parti DUP nekter å gjøre det før Sinn Fein offentlig erklærer støtte til den nordirske politistyrken og domstolene.

– Omstendighetene er ennå ikke slik at det kan foretas en nominasjon på dette stadiet, sier DUP-leder Ian Paisley.

På stedet hvil

Demokratisk unionistparti DUP og Sinn Fein er de to største partiene i Nord-Irland. Storbritannia og Irland, som har meklet fram en ny tidsplan for gjeninnføring av selvstyret for den urolige provinsen, håpet de to ville nominere henholdsvis Ian Paisley og Sinn Feins forhandlingsleder Martin McGuinness til postene som første- og annenminister i en overgangsadministrasjon.

Når det ikke skjer, betyr det at prosessen fortsatt står på stedet hvil. Overgangsregjeringen skulle sitte fram til planlagte nyvalg 7. mars neste år, og selvstyreforsamlingen for Nord-Irland skulle være fullt operativ fra 26. mars.

Denne tidsplanen er nå helt i det blå.

Krav til Sinn Fein

I en tale til selvstyreforsamlingen senere fredag vil Paisley erklære at han er villig til å delta i en selvstyreregjering, men bare på betingelse av at Sinn Fein innfrir flere krav, sier en Paisley-medarbeider.

Blant de viktigste kravene er at IRA-vennlige Sinn Fein offentlig erklærer støtte til det tradisjonelt protestantdominerte politikorpset i Nord-Irland, en politistyrke IRA har betraktet som en forlenget arm av de britiske styrkene i provinsen.

OVERMANNET: Her blir Michael Stone tatt hånd om av sikkerhetsvakter, etter at han skal ha fremsatt en bombetrussel mot den nordirske selvstyreforsamlingen.
STEPHEN HIRD