Samtidig får færre irakere utdannelse, og landet tømmes gradvis for profesjonelle fagfolk på en rekke områder.

— Vi vet ikke helt hvem som står bak, men jeg er sikker på at de ikke er normale og at disse forbryterne får opplæring i andre land, sier doktor Ali al-Obeidi i Mosul når han blir spurt hvem det er som fører kampen mot Iraks velutdannede elite.

— Men de vet veldig godt hva de driver med. Målet er å ødelegge Irak fra innsiden, sier Dr. Obeidi til avisen Asian Times.

Før sanksjonene mot Irak ble innført i 1990, hadde landet det beste helsevesenet og ett av de beste utdanningssystemene i den arabiske verden. 90 prosent av befolkningen kunne lese og skrive, men dette tallet har nå sunket til rundt 50 prosent.

Tyranni Lederen for de irakiske universitetslærerne Isam al-Rawi sier at både Iran og USA er ansvarlig for drapene på velskolerte irakere.

— Dette er blitt et tyranni. Vi lever i det verste tyranniet i menneskets historie, sier Rawi. – Hver time blir irakere drept, bortført, arrestert eller utsatt for militære raid, og alt er et resultat av den amerikanske okkupasjonen og vår egen svake regjering.

— Jeg sier ikke at Saddam Hussein var en god leder, men irakiske gater var i hvert fall spart for disse forbryterne, sier han.

— Jeg retter kritikken mot okkupasjonsstyrkene og den iranske regjering, fordi begge ønsker å ødelegge Irak. Innenriksdepartementet skjuler drapsstatistikkene, men vi har våre egne statistikker, sier Dr. Rawi.

Den sjialedede regjeringen i Bagdad har nære bånd til de religiøse og politiske lederne i Teheran.

Over 300 drepte De mystiske drapene på velskolerte personer i høye posisjoner startet etter den amerikanske invasjonen i 2003, og senere er over 300 mennesker i dette sjiktet blitt likvidert.

Mange flere er blitt drevet på flukt på grunn av drapene og trusler, og i hele Irak er det kanskje ikke mer enn 2.000 leger tilbake, opplyser Forbundet av lærde muslimer.

En amerikansk militær gransking har ironisk nok bekreftet påstanden om at det irakiske innenriksdepartementet kan være innblandet i drapskampanjen. 22 personer ble nylig arrestert for å ha drevet en dødsskvadron i Bagdad.

Mange slike umotiverte drap i Mada’ain, Al-Shula og Al-Iskan er nesten ikke blitt omtalt i vestlige medier.

Systematisk drap Mange av dem blir drept nær hjemmene sine eller på vei til jobben. Andre blir bortført, og vi finner likene etterlatt i gatene, sier en tidligere general i den irakiske hæren.

— Når man sammenligner disse forbrytelsene, blir man overbevist om at hensikten er å tømme Irak for profesjonelle fagfolk, sier han.

Rawi er overbevist om at målet er å ødelegge Irak. Sammen med andre akademikere har han forsøkt å mobilisere en kampanje mot kriminaliteten ved hjelp av sivil ulydighet.

— Vi har ikke nok makt til å stanse forbrytelsene, for vi har ikke de samme våpnene som militsgruppene, men vi prøver å legge press på regjeringen og de amerikanske styrkene, sier Rawi. (©NTB)