HENRIK THOMSEN Kinshasa

Ved sin død var ikke Kabila noen populær president, men etter attentatet virker det som om kongoleserne har samlet seg om den nye lederen, Laurent Kabilas sønn, Joseph.

Reportere på stedet er likevel forsiktige med å tolke denne plutselige nasjonalfølelsen som tegn på en politisk tillitserklæring til presidentsønnen. Det kan også være uttrykk for en stigende desperasjon over arbeidsløshet, inflasjon, varemangel og sterk fattigdom som følge av borgerkrigen som har rast siden 1998. Den truer med å splitte det enorme afrikanske landet i mindre områder kontrollert av regjeringen og stridende opprørsfraksjoner.

Det var imidlertid ikke spart på noe ved statsbegravelsen, der svarte klær blandet seg med paradeuniformer og en mengde stridstropper som holdt hovedstaden i et jerngrep. Blant de utenlandske gjestene var presidentene fra Zimbabwe, Angola og Namibia – Kongos allierte i krigen mot opprørerne og deres utenlandske støtter.

Tungt bevæpnede tropper fra Zimbabwe og Angola var hentet til Kinshasa for å ivareta sikkerheten under begravelsen.

Laurent Kabila har ligget på lit de parade i Folkets palass, men i går ble den hvite kisten plassert på en kanonlavett og ført gjennom hovedstaden til sørgemusikk fra et militærorkester.

Den tidligere presidenten ble stedt til hvile i et mausoleum i nasjonalpalasset, som mange kongolesere forbinder med landsfaderen og nasjonalisten Patrice Lumumba. Han ble drept i 1961. Laurent Kabila hevdet å være Lumumbas politiske arvtaker, om bare få bortsett fra ham selv var i stand til å se parallellen.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende