KLAUS JUSTSEN

Det kom ingen svar da dommer Joan Lefkow (61) ropte på moren og mannen da hun kom hjem til villaen i utkanten av Chicago sist mandag. Det undret henne, siden begge var nyopererte og hadde problemer med å gå.

Stillheten var så foruroligende at dommeren raskt gjennomsøkte villaen fra topp til bunn. I kjelleren fant hun likene av mannen Michael (64) og moren Donna Humphrey (89).

Begge var blitt drept med et enkelt skudd i hodet. Det manglet verken verdigjenstander eller papirer fra huset, noe som støttet antakelsene om at dette var snakk om en nøye planlagt henrettelse.

Kort tid senere fikk mannen som i en årrekke har stått i spissen for en av USAs mest ekstreme og fanatiske rasistiske grupper, Matthew Hale, besøk av politiet i Chicagos fengsel. Her har den 33 år gamle mannen sittet i to år etter at han ble anklaget for å ha deltatt i et drapskomplott mot dommer Lefkow.

I april i fjor ble Hale funnet skyldig, og han vil få sin dom 6. april. Den kan bli på opp til 40 års fengsel.

Lever med trusselen

Politiet i Chicago den siste uken understreket at deres undersøkelser går i mange retninger, og at man ennå ikke har noen teori om drapene. Det heter imidlertid samtidig at mulige forbindelser til Matt Hale og hans organisasjon undersøkes.

Samtidig er dommer Lefkow og hennes fire døtre satt under politibeskyttelse døgnet rundt. Omkring den føderale domstolen i Chicago, der dommeren arbeidet etter å ha blitt utpekt i 2000 av president Bill Clinton, er sikkerhetstiltakene trappet opp.

Flere dommere sier at de vet deres utnevnelse til den føderale domstolene er en erkjennelse av at de kunne bli mål for gjengjeldelsesaksjoner, men ingen hadde drømt om at slike aksjoner skulle ramme deres familier.

— Vi lever med denne trusselen mot oss, for hva skal vi ellers gjøre hvis vi vil føre en normal tilværelse, forklarte en av dommer Lefkows kolleger i Chicago, Wayne Andersen.

Siden 1979 er tre dommere blitt drept og et par har med nød og neppe sluppet fra hevnaksjoner. Mandagens blodige aksjon var imidlertid den første rettet mot en dommers familie.

Startet med fillesak

Dommer Lefkows mareritt startet kort tid etter at hun hadde tiltrådt sin nye stilling. En gruppe i Oregon anla sak mot Matt Hale fordi han kalte sin fascistiske og rasistiske organisasjon World Church of the Creator. Det navnet var varemerkebeskyttet i Oregon.

Saken havnet hos dommer Lefkow, som i første omgang avgjorde den til fordel for Hale og hans organisasjon som på det tidspunktet hadde opp til 90 avdelinger. Varemerkebeskyttelsen gjaldt ikke for religiøse eller rasistiske grupper.

Kjennelsen ble imidlertid omgjort ved appelldomstolen, og dommer Lefkow kunne derfor bare beordre Hale til å fjerne navnet fra alle sine papirer og fra internett. Skjedde ikke det straks, ville han bli idømt en bot på 1000 dollar dagen.

Beslutningen gjorde dommer Lefkow i løpet av minutter til rasistiske gruppers foretrukne mål. I en radiointervju fastslo en kjent fascist at det ville være ulovlig men ikke feil å drepe dommeren.

Internett strømmet over med trusler i samme stil og med påstander om at jøder, svarte eller andre mindretall var ansvarlige for dette uhørte inngrepet i en lovlig gruppes rettigheter.

Tre måneder senere ble Matt Hale arrestert. Det lykkes FBI å få en medarbeider infiltrert i rasistens nærmeste krets, der de to hadde diskutert hvordan man skulle utslette «rotten Lefkow».

Dårlig beskyttet

Under rettssaken som Hale, som har juridisk embetseksamen, førte for seg selv, hevdet han at han var uskyldige offer for et komplott, og at hans sak burde ses som en advarsel for alle som kjempet for frihet og rettferdighet.

Den unge mannen, som hadde gitt seg selv tittelen Pontifex Maximus, forklarte at hans organisasjon hadde 30.000 medlemmer, som alle kjempet for å rense USA for svarte, jøder og alle innvandrere.

Hales mor Evelyn Hutcheson mener at noen har utført drapene for at Hale skal få hardere straff. Denne formen for sammensvergelsesteorier svirrer nå frem og tilbake over internett. Teoriene fikk ny næring da Hale før helgen via sin mor sendte ut en erklæring der han fordømmer drapene som en avskyelig forbrytelse, som han ikke hadde noe å gjøre med.

— Kun en idiot kan tro at jeg ville gjøre noe sånt. Jeg skal dømmes 6. april. Ingen av mine tilhengere ville gjøre det. Jeg fordømmer det og håper at de skyldige blir arrestert og tiltalt.

Politiet har offentliggjort tegninger av to menn som skal ha blitt sett nær dommerens hjem i løpet av mandagen, men ser ikke ut til å ha konkrete spor i jakten på gjerningsmannen eller gjerningsmennene.

Lokale politikere har bedt politiet forklare hvorfor dommer Lefkow og hennes familie ikke ble bedre beskyttet. Hun hadde livvakter etter at Matt Hale ble funnet skyldig, men den ordningen varte bare et par uker.

Tilbake i jobben

I Kongressen har enkelte politikere allerede forlangt økte bevilgninger til beskyttelse av dommerne. Den lokale senatoren Richard Durbin snakket om et angrep som ikke kun var rettet mot to uskyldige mennesker, men også mot rettssystemet.

USA har 2000 dommere som utpekes av presidenten for å kunne avgjøre saker ved 400 føderale domstoler i alle 50 statene. US Marshals Service, som skal sikre dommerne, registrerer 600 trusler i året.

En fullstendig beskyttelse døgnet rundt av alle dommere, for ikke å snakke om deres familier, betegnes som umulig. Dommer Joan Lefkow har i intervjuer erklært at hun vender tilbake til sin stilling.

BEGRAVELSE: Dommer Joan Humphrey Lefkow fulgte i går sin manns kiste til graven<p/> FOTO: JEFF ROBERSON, AP
PLANLA DRAP: Lederen for den rasistiske organisasjonen World Church of the Creato, Matthew Hale (i rød T-skjorte), poserer sammen med en gruppe tilhengere i South Bend, Indiana i 2002. Hale er funnet skyldig i å ha planlagt drap på en kvinnelig føderal dommer. Mandag ble dommerens mor og ektemann funnet skutt.<p/> FOTO: REFLEXNEWS