Eystein Røssum

Cathrine Krane Hansen

Isaías Carrasco (43) hadde trukket seg fra lokalpolitikken i hjembyen Mondragón, og mente at han ikke hadde bruk for livvakter. Kl. 13.30 i går viste det seg at han hadde tatt feil: En svartkledd attentatmann skjøt og drepte ham utenfor huset hans.

Familien var vitner til drapet. En nabo hørte skudd og deretter konen og datteren som ropte «asesinos!» – «mordere!».

Carrasco var ingen prominent politiker. Han hadde representert Sosialistpartiet i det lokale bystyret, men trakk seg etter at det baskiske – og nå forbudte – nasjonalistpartiet ANV kom til makten ved forrige lokalvalg.

I motsetning til flere hundre andre baskiske politikere hadde han ikke politibeskyttelse. Han var derfor et lett bytte for morderne. Carrasco etterlot seg kone og tre barn.

Samlet fordømmelse

De politiske partiene avbrøt valgkampinnspurten før morgendagens valg på grunn av drapet. Både statsminister José Luis Rodríguez Zapatero fra Sosialistpartiet og opposisjonslederen Mariano Rajoy fra det konservative Folkepartiet (PP) reiste i går kveld til byen der drapet skjedde, 75 kilometer fra San Sebastian helt nord i Spania

I går kveld hadde ingen ennå tatt på seg skylden for drapet, men alt peker i retning av at terrorgruppen ETA sto bak. Taktikken er ikke ny: Siden demokratiet ble gjeninnført i Spania har de stått bak 20 politiske drap rett før valg.

Også under denne valgkampen har spanjolene ventet på en ETA-aksjon. Partiene i parlamentet vedtok i går en klar fordømmelse av drapet.

De bad også alle spanjoler om vise sin tro på demokrati og frihet ved å gå til stemmeurnene i morgen. ETA og deres støttespillere har oppfordret til boikott av parlamentsvalget.

Et hovedtema i valgkampen

Kampen mot ETAs terror har vært ett av hovedtemaene i valgkampen. De konservative har angrepet statsminister Zapatero for å en alt for myk linje mot de basiske separatistene: Han førte samtaler med ETA etter bombeangrepet som drepte to utlendinger på flyplassen i Madrid i 2006, noe de konservative mener var uakseptabelt.

– Den eneste måten å bekjempe ETA på, er med loven i hånd, sa Rajoy i går.

Zapatero snakket med familien til sin drepte partifelle, og lovet at ETA kommer til å tape kampen.

Også lederen for partiet som har makten i den autonome baskiske regionen, Juan José Ibarretxe fra det baskiske nasjonalistpartiet (PNV) fordømte drapet i skarpe ordelag i går.

Terror også i 2004

Zapatero og sosialistene kom til makten ved forrige valg, i 2004. Også da rammet terroren like før, med togbombene i Madrid. De konservative prøvde å gi ETA skylden også for det angrepet, noe som viste seg å være feil; gjerningsmennene var islamske terrorister.

Sosialistene vant en uventet seier, etter at mange hadde stemt på dem i protest mot det de oppfattet som de konservatives forsøk på å slå politisk mynt på terrorangrepet.