Sju kvinner og barn ble drept da amerikanske soldater pepret bilen deres med kuler ved en sperring i Najaf mandag. Noen timer senere ble en annen iraker drept i en lignende hendelse ved byen Shatra ved Nassiriya.

En britisk militær talsmann innrømmer at sivile tap undergraver tillitsforholdet som amerikanere og briter sier at de forsøker å bygge opp til det sivile irakiske samfunnet.

— Det gjør det absolutt, og hvis du var en sivil som var vitne til dette, ville du tolke det på samme måte, sier Chris Vernon.

Amerikanske styrker har vært svært nervøse og mistenksomme overfor sivile etter at en selvmordsbomber blåste bilen sin i lufta i nærheten av Najaf lørdag og drepte fire amerikanske soldater.

Gransker

Den amerikanske militærledelsen gransker hendelsen ved Najaf, men slo fast ganske raskt fast at soldatene hadde fulgt alle prosedyrer situasjonen krevde og ikke kunne klandres. Ifølge Pentagon var det 13 mennesker i bilen. Sju kvinner og barn ble drept, mens fire personer kom uskadd fra skytingen.

En journalist fra The Washington Post, som reiser sammen med de amerikanske styrkene, sier noe annet. Ifølge William Branigin var det 15 personer i bilen. Ti ble drept og to alvorlig skadd.

To versjoner

Han sier også, i motsetning til den amerikanske hæren, at soldatene ved sperringen ikke skjøt varselskudd mot bilen i tide, og han siterer en kaptein på stedet:

— Du drepte nettopp en familie fordi du ikke skjøt et varselskudd tidsnok, skal kaptein Ronny Johnson ha sagt til troppssjefen sin.

Troppssjefen svarte at det ble skutt flere varselskudd, skriver The Washington Post.

(NTB)