Arrestasjonen kommer idet over 5.000 soldater og føderalt politi inntar den vestlige delstaten Michoacan, skriver BBC.

Inntoget er av de største i narkokrigen så langt, og kommer etter at et narkokartell i forrige uke koordinerte angrep i 10 byer i Mexico.

Guvernøren i Michoacan protesterer mot det han kaller en «militær okkupasjon».

Kobling mellom politi og smuglere

Føderale myndigheter undersøker koblinger mellom kommunalt politi og narkotikasmuglere, etter drapet på agentene. Likene ble funnet

bundet og skutt gjennom hodet ved siden av en stor motorvei.

I en uttalelse sier påtalemyndighetene at arrestasjonene vil sette dem i stand til å styrke bevisene på at en lokal politioverbetjent «foretok kriminelle handlinger» til støtte for Michoacans narkokartell. Myndighetene vil nå «undersøke hvilken rolle narkokartellet hadde i drapet på de føderale agentene».

Tidligere i år ble ti borgermestre pågrepet av føderale myndigheter grunnet mistanker om at de jobbet for narkogjenger.

For å vise sin makt har tropper med automatvåpen og finlandshetter, for å skjule deres identitet, har satt opp veisperringer rundt Michoacan, president Felipe Calderón sin hjemstat.

Betalt av narkogjenger

19 politifolk ble arrestert i en liten by, ti av dem holdes fortsatt i varetekt mens påståtte forbindelser med narkogjenger undersøkes.

Den føderale regjeringen mener at lokalt politi og myndigheter lenge har vært betalt av narkogjenger.

En av gjengene i Michoacan kalt «Family» sto fram som en ny skremmende kraft for tre år siden, når deres leiemordere kastet avkuttet hoder fra fem ofre på et dansegulvet på en nattklubb.

Til tross for veisperringene, sier analytikere at føderale agenter fortsatt er svært sårbare i en region der gjenger kan lett få kunnskap om deres bevegelser.

Reuters/Scanpix