Umiddelbart etter Flight 582's avgang fra flyplassen i Mombasa, Kenya, på vei mot Tel Aviv, hørte de en usedvanlig lyd og merket at flyet ristet. Enkelte, som kikket ut av vinduene på venstre side, så også to røykspor. «Terrorangrep», tenkte Avi Farrouj med det samme og sa det til medpassasjerene rundt seg, men ingen tok noen videre notis av ham, og snart lød det over høyttaleren beroligende ord fra cockpiten.

«Teknisk problem»

— Piloten fortalte at det hadde vært et teknisk problem, men at det nå var ordnet, sa Farrouj senere til journalister på Ben Gurion-flyplassen utenfor Tel Aviv.

Andre passasjerer fikk vite av flyvertinnene fra Arkia, Israels nest største flyselskap, at dumpet kan ha skyldtes en fugl som hadde fløyet inn i en av motorene.

Først da flyet fire timer senere nådde israelsk luftrom, fikk Farrouj og de øvrige passasjerene vite sannheten. Om de to missilene som hadde vært nær på å treffe flyet, samt om det nesten samtidige terrorangrepet på Hotel Paradise nord for Mombasa, der flere av dem nettopp hadde tilbrakt en ukes ferie.

— Først brøt det ut panikk, men besetningen var meget profesjonell og holdt alle rolige, fortalte Avi Farrouj.

...en liten fugl

Heller ikke flyets kaptein, Rafi Marek, forsto til å begynne med hva som hadde skjedd. På en pressekonferanse etter landingen forklarte han at han og de andre besetningsmedlemmene hadde merket et lite dump, som de først trodde skyldtes en liten fugl, og deretter sett to hvite striper, i ca. 150 meters høyde.

— Noen av besetningen trodde at vi kanskje var blitt beskutt, men vi var ikke sikre. Vi overveide en nødlanding, men flyet fungerte helt normalt, og vi meldte til tårnet i Mombasa at vi ville fortsette etter planen, sa Marek.

— Litt senere hørte vi over radioen om den tragiske begivenheten på hotellet, og vi forsto at det nok var en forbindelse, forklarte kapteinen.

Gråtende slektninger

Da flyet landet i Tel Aviv, brøt passasjerene ut i klappsalver og spontan allsang. Men mange forsto først for alvor hvor alvorlig det hele hadde vært da de kom ut på flyplassen og ble mottatt av gråtende slektninger og et veldig internasjonalt medieoppbud.

— Jeg føler at jeg har vært veldig, veldig heldig, konstaterte en ung, kvinnelig passasjer, som bare ville oppgi sitt fornavn, Kerry.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

GLEDESTÅRER: Passasjerene på Flight 582 fra Mombasa ble tatt imot med gledestårer og klemmer da de kom til Ben Gurion-flyplassen i Tel Aviv. <p/>FOTO: SCANPIX