President Mahmoud Ahmadinejad kalte Israel for en rasistisk myndighet og betegnet FNs sikkerhetsråd som en diskriminerende myndighet da han holdt sitt innlegg til forsamlingen mandag ettermiddag.

Det fikk en rekke land, blant dem land som Finland, Danmark og Frankrike, til demonstrativt å forlate salen.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), en av få vestlige ministre til stede på konferansen, valgte å bli sittende.

Startet med demonstrasjoner

Det hele startet med demonstrasjoner nede på konferansegulvet mot Ahmadinejad. Tre personer med farget hår ble fjernet av vaktene og fra publikumsgalleriet der det ble ble skreket mot den iranske presidenten. Ahmadinejad lot seg ikke affisere og talte videre med et lite smil om munnen.

På forhånd hadde blant andre Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner vært ganske tydelig:

– Hvis han ytrer rasistiske eller antisemittiske anklager, forlater vi rommet umiddelbart, sier Kouchner til fransk radio.

Holder seg borte

Før konferansen startet valgte Tyskland og Nederland å boikotte den omstridte FN-konferansen, Durban II, som mandag ble innledet i Genève. Nå er også resten av EU-nasjonene ute av konferansen.

Fra før er det klart at USA, Canada, Australia og Israel boikotter.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har valgt å dra, men han utelukker ikke at han kan komme til å snu i døren.

KrF-leder Dagfinn Høybråten sier Støre burde holde seg hjemme og heller sende folk lenger ned på rangstigen «for å sende et tydelig signal om at FNs rasismekonferanse ikke må kidnappes av udemokratiske krefter».

Utenriksminister Støre satte seg likevel på flyet til Genève søndag kveld, og han planlegger å holde Norges innlegg mandag. Hva Norge foretar seg videre, er helt avhengig av hvordan konferansen utvikler seg, sier han.

Ingen blankofullmakt

Støre sier til NTB at han har lyttet til sine europeiske kolleger, men det som er kommet frem, er ifølge ham en sprikende og uklar argumentasjon. Han mener blikket nå bør rettes mot konferansens sluttdokument.

«Uakseptabelt»

USAs president, Barack Obama, sa søndag kveld at USA ikke vil delta fordi konferansens ledelse med Libya og Iran i spissen insisterer på å inkludere «hyklerske» anklager mot Israel.

FN-talsmann, Rubert Colville, sa at Berlin har meddelt FN at Tyskland, EUs største medlemsland, holder seg borte. Tyskernes melding kom like etter at Nederland hadde bestemt seg for å boikotte.

Nederlenderne frykter at konferansen vil gi religion forrang for en rekke sentrale menneskerettigheter, blant dem ytringsfriheten. I en uvanlig hard erklæring fastslo Nederlands utenriksminister Maxime Verhagen at det nåværende forslaget til konferansens sluttdokument er uakseptabelt.

– Antirasismekonferansen er for viktig til å bli misbrukt til politiske mål og angrep på Vesten. Nederland vil ikke delta i dette, fastslo Verhagen.

Går av sporet?

En rekke vestlige land frykter at konferansen allerede mandag kveld kan gå av sporet når Irans president, Mahmoud Ahmadinejad, etter planen holder en av åpningstalene. Ahmadinejad, en av de få stats— og regjeringssjefer som drar til Genève, har tidligere kalt nazistenes utryddelse av seks millioner jøder for «en myte» og krevd Israel utslettet fra kartet.

Hvis den iranske lederen retter slike angrep fra FNs talerstol, kan det føre til at flere vestlige land forlater konferansen. Samtidig påpeker flere av de demokratiske landene som boikotter konferansen at en rekke muslimske land stadig vil prøve å undergrave ytringsfriheten med et forbud mot religionskritikk.

Muhammed-tegningene

Selv om dette i sluttforhandlingene ble luket bort fra teksten, frykter Vesten at muslimske land vil forsøke å få det inn igjen. OIC, Organisasjonen av islamske land, har lenge presset på for å stemple religionskritikk som rasisme og en forbrytelse mot menneskerettighetene. Organisasjonen har direkte henvist til de danske Muhammed-tegningene og den nederlandske filmen Fitna, som muslimer anser som fornærmende mot islam.

En talsmann fra det israelske utenriksdepartementet, Yossi Levy, kalte søndag FN-konferansen, som åpner på Adolf Hitlers fødselsdag, for en tragisk farse.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende

PROVOSERER VERDEN: På Hitlers fødselsdag vil Irans president Mahmoud Ahmadinejad snakke om at holocaust er en myte.
Pool
ÅPNET OMSTRIDT KONFERANSE: FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, åpnet mandag morgen konferansen.
Denis Balibouse
DEMONSTRASJONER: I Geneves gater demonstreres det mot innholdet i rasmismekonferansen.
Denis Balibouse
BOIKOTTER: Israel er blant landene som boikotter koneransen.
Denis Balibouse