Den folkemordtiltalte bosnisk-serbiske generalen avbrøt rettsmøtet med snakk så mange ganger at dommeren ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) valgte å utvise ham kort tid etter at rettsmøtet åpnet.

Dommer Alphons Orie ba flere ganger Mladic være stille til han fikk tillatelse til å uttale seg. Da Mladic likevel fortsatte, ga dommer Orie til slutt ordre om at han måtte utvises fra rettssalen.

Forsvarer

Mladic forspilte dermed sjanse til selv å erklære seg skyldig eller ikke skyldig etter tiltalen om folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og andre krigsforbrytelser. I hans fravær har retten på hans vegne registrert svaret «ikke skyldig» på samtlige tiltalepunkter.

Mladic har fortsatt ikke fått organisert sitt forsvar, og advokaten som representerte ham ved åpningen av rettsmøtet mandag er oppnevnt av domstolen. Mladic har hatt fire møter med domstolsadministrasjonen for å drøfte forsvarerspørsmålet, opplyste dommer Orie under rettsmøtet.

— Uhyrlig

Da Mladic ble framført for ICTY i første rettsmøte 3. juni, ba han om utsettelse. Domstolen ga ham 30 dagers betenkningstid, som er det domstolens reglement tillater.

Mladic sa i det første rettsmøtet at han ikke var kjent med tiltalen, men kalte den blant annet «uhyrlig» og sa han bare hadde forsvart sitt folk og sitt land.

Den første tiltalen mot Mladic ble tatt ut for nesten 16 år siden, i slutten av juli 1995. Tiltalen ble utvidet til også å omfatte Srebrenica-massakren i november 1995, og har siden da vært offentlig kjent. (©NTB)

AVBRYTELSER. Mladic måtte forlate rettslokalet.
SCANPIX