HEIDI AMSINCK

Det var en av den slags beslutninger som Harry nok på eldre dager kommer til å gremme seg over. To uker før verden markerer 60-årsdagen for frigjøringen av konsentrasjonsleiren Auschwitz, valgte den britiske prinsen å gå på kostymefest i naziuniform. Dessverre hadde en av gjestene et kamera.

Fest-Harry

Det er ikke uvanlig å se den festglade 20-årige prins Harry — aldri lenge ute av avisenes overskrifter - med en sigarett i ene hånden og en drink i den andre.

Det oppsiktsvekkende ved det kornete festbildet av prinsen er påkledningen - en ørkenuniform med et hakekors på det ene ermet, som til forveksling likner uniformene fra Rommels forhatte Afrika-korps. I går prydet fotoet førstesiden av tabloidavisen The Sun.

Fadesen har utløst en unnskyldning fra en flau Harry, som også har utvekslet et par unnskyldende ord med sin far, prins Charles.

«Jeg er svært lei hvis jeg har støtt noen. Det var et dårlig valg av kostyme, og det ber jeg om unnskyldning for,» heter det i en pressemelding fra prins Harry.

Men dette er ikke nok, mener blant andre den konservative opposisjonslederen Michael Howard, som selv er jøde.

- Dårlig smak

Britiske jøder godtar unnskyldningen, men føler seg krenket av synet av den britiske prinsen i naziuniform. En jødisk organisasjon, Board of Deputies of British Jews, har fordømt kostymet som dårlig smak, spesielt nå få dager før Holocaust-minnedagen 27. januar. Andre jøder ber prinsen, nr. 3 i den britiske tronfølgen, bli med sin onkel, prins Edward til minnestunden i Auschwitz.

Blant de mange som går hardt ut mot prinsen er Israels utenriksminister Silvan Shalom. Også Israels president Moshe Katsav har reagert med forferdelse, melder Jerusalem Post.

Simon Wiesenthal-senteret mener handlingen var skammelig og «viste ufølsomhet overfor både holocaustofrene og de allierte soldatene som ga sitt liv for å bekjempe nazismen». Organisasjonen ber nå yngstesønnen til prins Charles og prinsesse Diana om å besøke Auschwitz.

— Vi anmoder sterkt prins Harry om å bli med den britiske delegasjonen til Auschwitz 27. januar, da frigjøringen av konsentrasjonsleiren skal markeres, sier grunnleggeren av senteret, rabbi Marvin Sier.

Slutten på karriere?

Bommerten har satt nye spørsmålstegn ved prinsens dømmekraft, og en enkelt - Labour-underhusmedlemmet Doug Henderson - tviler til og med på om slik oppførsel er passende for en britisk offiser. Prins Harry skal i sommer begynne på offisersutdanningen på det fornemme Sandhurst-militærakademiet.

«Hvis det hadde vært enhver annen, ville man ikke engang ha sett på søknaden,» sa Henderson, tidligere minister for de væpnete styrkene til The Sun.

Prins William var også med på festen, der temaet var «innfødte og kolonimakt», men storebror hadde angivelig valgt et mindre kontroversielt hjemmelaget leopardkostyme.

Nazi-sympatier

Bildet av Harry som nazist vekker særlig ubehag i Storbritannia, der Edward VIIIs påståtte sympati for nazistene stadig er et ømt sår. Han besøkte Tyskland i 1937 - som hertug av Windsor året etter hans abdikasjon fra den britiske tronen - og der han, sammen med hustruen, tidligere Mrs. Simpson, møtte Hitler.

Episoden avslører mest av alt at forholdet mellom britisk presse og Harry - som mistet sin mor som 12-åring - fortsatt er gjensidig anstrengt. Som den yngste av Diana og Charles' to sønner er Eton-utdannete prins Harry vokst opp i medienes søkelys - noe han ikke alltid har hatt det like godt med.

Villstyring

I høst, da en rasende, rødkinnet Harry kom i slåsskamp med en pressefotograf utenfor en nattklubb i London, kom bildet også i avisen. Og Harry var i søkelyset da han som 17-åring innrømmet at han som enda yngre hadde stiftet bekjentskap med både alkohol og cannabis. Prins Charles reagerte med å ta ham med ut på et senter for tidligere stoffmisbrukere.

Denne gang foreslår også The Sun at prins Harry blir med til Auschwitz, når prins Edward om to uker skal representere det britiske kongehuset ved minnehøytideligheten.

SJOKKERTE BRITER: I går våknet britene til oppslag om «Harry the nazi» i The Sun. De fleste ble sjokkerte over påfunnet til den 20-årige prinsen.<br/> FOTO: DAVID LOH, REUTERS