I lørdagens BT fortalte Spiridon Bletia, Andrej Kitanu og Gheorghi Ungureanu fra den moldovske landsbyen Mingir, om sine opplevelser som «nyredonorer» i Tykria.

Sannsynligheten er stor for at det var den tyrkiske privatpraktiserende nyrespesialisten Yusuf Sönmez som foretok inngrepet på Bletia og de andre.

Ifølge en BBC-dokumentar sto han bak operasjonene på en rekke menn fra Mingir. Allerede så tidlig som i 1997 ble søkelyset satt på Sönmez' virksomhet gjennom en dokumentarfilm fra tyrkisk fjernsyn. Han skal være arrestert fem ganger de siste seks årene, mistenkt for å ha utført illegale transplantasjoner, senest 14. mars i år.

Under en politirazzia rettet mot Sönmez' privatklinikk i Istanbul, fant politiet to moldovske menn som hadde fått operert ut en nyre, og to israelske menn som hadde fått transplantert en ny nyre. Da historien sprakk i tyrkisk presse fikk han tilnavnet «Dr. Frankenstein». Men Sönmez slapp kort tid etter fri. Han kunne vise til dokumenter, underskrevet at de moldovske donorene, som hevdet at de hadde donert nyrene frivillig og ikke fått betalt. En organhandel kunne ikke bevises.