De to journalistene har allerede erkjent at de tok seg ulovlig inn i landet i juni i år. Det var derfor ventet at de ville bli dømt for dette.

De var opprinnelig også anklaget for å ha samarbeidet med gerijlagruppen Ogadens nasjonale frigjøringsfront (ONLF), men disse anklagene ble droppet underveis.

Journalistene ble fortsatt beskyldt for å ha støttet geriljagruppen. De risikerer nå opptil 35 års fengsel, ifølge svt.se.

— Dekkoperasjon for terrorisme

De to svenskene så ifølge svenske medier samlet ut da de mottok dommen. Tilhørerne reagerte derimot med forferdelse, sier SVTs utsendte Eva Elmsäter.

Hun forteller også at dommeren konstaterte i sine kommentarer at de to journalistene brukte sitt yrke som en dekkoperasjon for å gjøre en jobb for terroristene, skriver Aftenposten.

Aktor la ned påstand på mellom 18 og 35 års fengsel for begge de dømte journalistene, men noen straffutmåling er ikke gjort ennå.

Det svenske utenriksdepartementet har foreløpig valgt å ikke kommentere dommen.

— Vi kommer tilbake til det senere, sier pressesjef Anders Jörle til nyhetsbyrået TT.

Gransket oljeforbindelser

Frilansjournalisen Schibbye og pressefotografen Persson reiste i sommer til Etiopia for å rapportere fra Ogaden. De skulle blant annet granske et selskap med bånd til Lundin Peterolem.

1. juli ble de tatt til fange av den etiopiske hæren.

De to har erkjent at de tok seg ulovlig inn i landet i juni i år, men har avvist anklagene om støtte til og deltakelse i terrorvirksomhet.

— Jeg kom hit til Etiopia ene og alene for å gjøre jobben min. Jeg gjorde en stor feil da jeg tok risikoen ved å ta meg inn i Etiopia uten tillatelse, har Schibbye sagt i retten.

- Videobevis fra Somalia

Aktoratet i Etiopia la fram en video som bevis for at de to hadde gjennomgått våpentrening.

Persson nektet for at dette stemte, og hevdet at mannen som skjøt sammen med ham i videoen ikke var ONLF-soldat, men en livvakt. Huset i bakgrunnen skal ha vært hotellet de bodde på i Somaila, sa han til svt.se.

Denne videofilmen ble droppet underveis i rettssaken sammen med anklagene om samarbeid med geriljagruppen.

Det svenske journalistforbundet har sendt to representanter til Etiopia for å følge saken. Fra før er Sveriges ambassadør, ambassadesekretær og Johan Perssons foreldre på plass.

Schibbye og Persson har ifølge NTB sagt i samtaler med ambassadens representanter at de har massive støtte fra medfanger i at de er uskyldige i anklagen om terrorisme, men at de er forberedt på å ta sin straff for å ha tatt seg ulovlig inn i landet.

Kritikk av Bildt

Sveriges utenriksminister Carl Bildt er blitt kritisert for å gjøre for lite for å bistå de to svenskene.

Bildt har tidligere vært i en posisjon der det har vært viktig å stå på god fot med makthaverne i Etiopia, som tidligere medlem av styret i selskapet Lundin Petroleum.

Bildt avviser kritikken, og har uttalt at svenske myndigheter vil be om benådning, dersom de svenske journalistene skulle ble dømt.

PÅGREPET: Journalisten Martin Schibbye og fotografen Johan Persson etter pågreipelsen.