Loven var allerede blitt undertegnet av guvernør Arnold Schwarzenegger, og skulle etter planen ha trådd i kraft 1. januar. Men en domstol i California avgjorde fredag at dataspill beskyttes av grunnlovens punkter om ytringsfrihet, og satte dermed en foreløpig stopper for innføringen av loven.

– Vi kommer til å kjempe hardt for å forsvare den, sier Tom Dresslar, talsmann for justismyndighetene i California. Han varsler at det kan bli aktuelt å anke avgjørelsen til høyesterett.

Representanter for spillindustrien er svært fornøyd med domstolens kjennelse, og sier den beste måten å kontrollere spillene på, er ved at foreldre setter regler for hva egne barn får lov til å kjøpe og se på.

Den omstridte loven ville gjort det ulovlig å selge eller leie ut dataspill til mindreårige dersom spillene appellerer til deres «morbide eller avvikende interesser.» Eksempler på innhold som kunne falt inn under loven er lemlestelse, tortur og drap, handlinger som forekommer i rikt monn blant annet i de populære «Grand Theft Auto»-spillene.

Dresslar mener de samme reglene som gjelder for pornografi i California, også bør gjelde for ekstreme voldsskildringer.

– Hvorfor er det mer skadelig for barn å se en naken kropp, enn å delta i et spill hvor du skyter kneskålene av kvinner, spør han retorisk.