JØRGEN ULLERUPBobigny

Her fremstilles mange av de foreløpig ca. 1.800 arresterte ungdommene. De arresterte dømmes på samlebånd, selv om aktorer og dommere fastholder at hver enkelt sak behandles individuelt. Ifølge myndighetenes tall er ca. 630 varetektsfengslet siden 29. oktober.

Ca. 180 er dømt og sendt i fengsel, deriblant 23 mindreårige under 18 år. De har vanlig vis fått straffer på fra to til seks måneders fengsel for å ha kastet stein mot politiet eller for å sette fyr på biler. Andre forlater domstolen med en betinget dom.

— Stemningen er litt spent, og vi vil ikke snakke med journalister. Slett ikke utenlandske, for vi har hørt at en russisk journalist har kalt uroen for en arabisk ledet borgerkrig. Journalister sier hva som helst, sier en ung, svart mann som venter sammen med en gruppe venner.

Assa fra Mali er heller ikke særlig snakkesalig. Hun er en av mange foreldre som har møtt opp. Hun har tatt på seg finklærne, og har tatt seg fri fra jobben sin som rengjører for å følge saken mot sønnen Bandiougou (18), som for første gang i sitt liv skal møte i retten. Med bøyd hode går hun inn i rettssalen.

Andre beskylder dommerne for å dømme uskyldige, for i de fleste saker består bevisbyrden av en politirapport. Det har gitt næring til rykter om at politiet heller bensin på hendene til dem som er pågrepet for å skaffe seg bevis.

— Jeg er her fordi en av mine venner ble stoppet i bil på feil sted. I bagasjerommet fant politiet en flaske med litt bensin. Er det et bevis for noe som helst? spør en franskmann av algerisk opprinnelse, som ikke vil si navnet sitt.

En kvinne leter etter rettssalen der sønnen hennes skal dømmes.