I frykt for omfattende hevnangrep har irakiske myndigheter gitt ordre om portforbud i Bagdad og i provinsene Diyala og Salaheddin. Ingen i militæret får tjenestefri, og hæren er satt i beredskap. En fellende dom kan nøre oppunder hatet mellom Saddams sunniarabiske støttespillere og sjiamuslimer og føre til at hevnaksjonene blir enda flere og mer grusomme.

Iraks tidligere leder og sju av hans støttespillere er alle tiltalt for forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med at 148 sjiamuslimer ble drept i byen Dujail i 1982. Drapsordrene ble gitt etter et drapsforsøk mot Saddam i byen.

USA hadde håpet at rettssaken ville bidra til å samle irakerne, men nå er det liten tvil om at den vil føre til enda større splittelse.

Likegyldige

Mens mange irakere fulgte ivrig med på de første ukene av rettssaken, er de fleste nå likegyldige til Saddams skjebne.

Amerikanerne fastholder at saken er av stor historisk betydning, ikke minst fordi Saddam blir dømt av sitt eget folk i Irak. Men menneskerettseksperter mener at rettergangen har vært mislykket, og at den muligens burde funnet sted i et annet og mer nøytralt land.

– Dette er en tapt mulighet til å fremme rettssikkerheten, sier rettsobservatør Richard Dicker fra Human Right Watch.

Under rettssaken har tre forsvarsadvokater blitt drept og den første dommeren, en kurder, har trukket seg i protest mot politisk innblanding.

– En farse

Helt siden rettssaken startet i oktober i fjor har Saddam Hussein hevdet at han fortsatt er Iraks rettmessige president. Han har kalt saken for en farse satt i scene av USA, og han har sitert vers fra Koranen samtidig som han har bedt irakerne om å stå samlet mot amerikanerne.

Saddam kjemper både for sitt liv og for sin plass i historien, og under et rettsmøte i juli erklærte han at han som militær offiser i det minste burde skytes og ikke henges.

Kontrasten er stor til den skjeggete og ustelte mannen som ble funnet i en trang kjeller for tre år siden, og som uten å gjøre nevneverdig motstand overga seg til amerikanske soldater. Ydmykende bilder gikk verden rundt, og filmingen av den tidligere presidenten som fikk tennene undersøkt, ble kritisert for å være amerikansk propaganda og i strid med menneskerettskonvensjoner.

Håp og frykt

I byen Dujail, åstedet for forbrytelsene Saddam kan bli hengt for, nekter mange å snakke med pressen i frykt for hevnangrep.

I landsbyen Awja derimot, hvor Saddam ble født, vil mange at Iraks tidligere leder skal settes fri.

– Hvis de vil ha fred i Irak, krever vi at de stanser denne farsen av en rettssak som blir drevet fram av Bush og hans hjelpere, sier en av innbyggerne i byen.

I USA håper trolig president George W. Bush på at Saddam blir idømt lovens strengeste straff. Det kan gi republikanerne et oppsving foran kongressvalget 7. november og fungere som et argument for at invasjonen i Irak ikke var forgjeves.

Uansett kjennelse er det lite sannsynlig at Saddam blir henrettet med det første. Når dommen faller søndag – såfremt den ikke blir utsatt – vil den trolig bli anket umiddelbart, og det kan ta måneder og år før en eventuell dødsdom blir fullbyrdet.

Fredag er Saddam dessuten tilbake i retten igjen, som tiltalt for folkemord på kurdere i 1988. Han risikerer også at det reises tiltale i en rekke andre saker.

Iraks tidligere president Saddam Hussein risikerer dødsstraff om han blir funnet skyldig i forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med at 148 sjiamuslimer ble drept i byen Dujail i 1982.
ALI JAREKJI
En kjøpmann viser fram en klokke med et bilde av Iraks tidligere president Saddam Hussein, som kan bli dømt til døden ved henging når dom i den ene saken mot ham faller søndag.
NAMIR NOOR-ELDEEN