Mannen er identifisert som James Holmes, en 24 år gammel hvit mann bosatt i Aurora i litt over et år.

Han er nå pågrepet, siktet for å ha skutt og drept minst 12 mennesker i en kinosal natt til fredag, skriver aftenposten.no.

På en pressekonferanse fredag kveld norsk tid sa politisjefen i Colorado, Dan Oates, til sammen 71 mennesker ble skutt av Holmes. 12 ble drept og 59 ble skadet.

— Klokken 00.39 fikk vi inn de første telefonene til nødtelefonen. En kollega beskrev det som hundrevis av telefoner. Politibetjenter var på stedet i løpet av ett minutt, sa Oates.

Moren bekreftet

Holmes skal ha blitt pågrepet ved bilen sin mellom ett og halvannet minutt etter at politiet fikk inn den første telefonen om hendelsen. Bilen stod parkert bak kinoen.

Holmes, født 13. desember 1987, skal være fra San Diego, hvor hans mor og annen familie er bosatt. Han startet på sin doktorgrad i nevrovitenskap ved University of Colorado i Denver i 2011, men skal ha droppet ut av studiet forrige måned av foreløpig ukjente årsaker, opplyste talskvinne Jacque Montgomery, ifølge AP.

Så sent som 8. mai holdt Holmes en presentasjon i emnet "Psykiatriske og nevrologiske sykdommer" på universitetet. Det melder NBC News.

Han er hvit, slank og om lag 1,83 meter høy.

Moren har bekreftet at det var hennes sønn.

— Dere har tatt riktig mann. Jeg må ringe politiet og fly til Colorado, sa kvinnen etter å ha fått beskjeden.

Kun en trafikkbot

Det er ikke foreløpig tatt ut en formell siktelse mot Holmes, men han skal etter planen møte i retten i Colorado førstkommende mandag.

Ifølge politiet var ikke Holmes oppført på noen overvåkningslister med signal om at han kunne være farlig, melder NBC News.

Den eneste kontakten han har hatt med politiet var da han fikk en trafikkbot i 2011, ifølge NBC News.

Forsvarsdepartementet opplyste at den mistenkte James Holmes aldri har tjenestegjort i militæret. Det er ingen indikasjoner på at han er linket til en terroristgruppe, opplyser FBI, ifølge nyhetsbyrået AP. Politimester Dan Oates har opplyst at alt tyder på at han har handlet alene, ifølge CNN.

Holmes er nå i avhør. Politiet har ikke foreløpig omtalt noe eventuelt motiv for ugjerningen.

Holmes var kledd i svart da han tok seg inn i sal ni i kinoen i Aurora. Han hadde på seg vernehjelm og skuddsikker vest.

Han kastet først en røykgranat, som det begynte å sive gasskjemikalier ut av, før han begynte å skyte tilfeldig rundt seg. 71 mennesker ble skutt, 12 av dem døde. Minst av de skadede skal ha befunnet seg i en tilstøtende kinosal.

Minelagt leilighet

Holmes ble pågrepet utenfor kinoen, stående rolig ved bilen. Han bar på en gassmaske, en kniv, en rifle og et håndvåpen. Ytterligere et våpen skal ha blitt funnet inne i kinosalen.

Under pågripelsen skal Holmes selv ha opplyst at boligen hans nord i Aurora var full av eksplosiver.

— Han gjorde ingen motstand. Han kjempet ikke imot, sier talsperson for politiet, Frank Fania om pågripelsen, ifølge The Mirror.

FS00037082.jpg
SCANPIX

Det ble iverksatt en omfattende politiaksjon mot leiligheten. Politimester i Aurora, Dan Oates, fortalte til reportere på stedet hva som er funnet.

— Leiligheten er minelagt. Vi har et stort antall bombeeksperter, og vi har bilder fra innsiden. Vi forsøker nå å avgjøre hvordan vi skal uskadeliggjøre minene eller mulige eksplosiver. Vi kan bli værende her i timer eller flere dager, sier Oates.

Han kunne ikke på nåværende tidspunkt kommentere forholdene i leiligheten ytterligere. Området er sperret, og folk er bedt om å holde seg på god avstand.

- Bildene er foruroligende

Leiligheten ligger i tredje etasje i en boligblokk ved East 17th Avenue og Peoria Street. Politiet hang utenfor leilighetens vindu i øverste etasje ved hjelp av en brannstige. Derfra benyttet de et kamera festet på en lang stang for å undersøke leiligheten.

Politiet skal også ha benyttet et robotlignende verktøy.

Beboere fortalte NBCs reporter på stedet at de hørte en mindre eksplosjon inne fra leiligheten, som de antok ble utløst av roboten. Det er foreløpig ikke bekreftet.

— Vi er svært opptatt med å forsøke å komme oss inn i leiligheten. Men bildene der inne fra er foruroligende. Vi har ansett det som tilstrekkelig å evakuere de fem bygningene rundt, sier Oates.

Politiet føler seg sikre på at Holmes ikke hadde noen medhjelpere.

— Vi ser ikke etter noen andre. Han gjorde dette alene, sier Oates.

James Holmes er pågrepet for å ha skutt og drept 12 personer under premièren på en Batman-film på en kino i Aurora i delstaten Colorado.
Scanpix