Resultatet etter en spennende opptelling tirsdag kveld var at den sittende trepartikoalisjonen, som går inn for selvstendighet, får 16 mandater — like mange som opposisjonen.

Selvstendig stat

De tre partiene Folkeflokken, Republikanerne og Selvstyrepartiet har de siste fire årene arbeidet for at Færøyene skal bli en selvstendig stat.

Av de tre opposisjonspartiene, Sosialdemokratiet, Sambandspartiet og det lille Centerpartiet, er det særlig de to første som ønsker at Færøyene blir i riksfellesskapet med Danmark.

Onsdag begynte Færøyenes lagmann (leder for regjeringen) Anfinn Kallsberg arbeidet med å kartlegge mulighetene for å danne en ny regjering etter at det ble dødt løp mellom blokkene i lagtingsvalget.

Lagmannen ønsker å avklare de forskjellige parlamentariske mulighetene innen han tar en endelig beslutning om de fremtidige regjeringsmuligheter.

Til Færøysk radio sier Kallsberg at han håper å bli ferdig med drøftelsene så raskt som mulig, forhåpentlig i løpet av uken, og at han går av dersom han ikke lykkes med å skaffe et parlamentarisk flertall for en ny færøysk regjering.

- Ikke folkeavstemning

Men selv om opposisjonen prosentvis så vidt vant valget, nekter Anfinn Kallsberg å tolke resultatet som en folkeavstemning om færøysk suverenitet.

Mulighetene for en ny regjeringskoalisjon er flere. Blant annet kan den sittende koalisjonen fortsette dersom den lykkes i å få støtte fra Centerpartiet, som fikk ett mandat ved tirsdagens valg.

Sambandspartiet var valgets vinner med 26 prosent av stemmene, noe som innebar en framgang fra seks til åtte mandater. Partiene som går inn for selvstendighet, derimot, hadde tilbakegang. Den siste meningsmålingen før valget tydet på en knepen seier for selvstendighetsfløyen.

(NTB)