UD klarte heller ikke 1. januar å hjelpe de norske statsborgerne som befinner seg på Gazastripen, ut av det krigsherjede området.

— Det lyktes heller ikke i dag å få dem ut. Men vi jobber nå kontinuerlig med å hjelpe ut alle de norske statsborgerne som vi har kontakt med, sier rådgiver Espen Lindbæck ved det norske representasjonskontoret for de palestinske områdene i al Ram på Vestbredden.

Les også: Tente lys for Gaza

På årets første dag er det syv norskpalestinere som sitter innesperret på Gazastripen og som venter på hjelp fra norske myndigheter til å komme seg til Norge.

Forsøker fredag

Blant disse er en familie på fem, der flere av familiemedlemmene allerede skal ha fått tillatelse fra israelske myndigheter til å reise ut, men familien venter med å reise til alle er klarert. Ingen av norskpalestinerne er fastboende i området.

Ifølge Espen Lindbæck klarte ikke Utenriksdepartementet (UD) å få ordnet utreise for nordmennene innen den jordanske grensen stengte torsdag.

— Vi forsøker å få dem ut på fredag, sier Lindbæck.

Når norskpalestinerne får klarering til utreise, vil to diplomater hente dem ved grenseterminalen på israelsk side. De vil bli fraktet til Jordan og videre med fly derfra.

Usikker situasjon

Siden Israel innledet sin offensiv mot Hamas på Gazastripen lørdag, har minst 400 palestinere blitt drept og nesten 2000 er såret i de israelske angrepene, ifølge palestinske sykehuskilder. Samtidig har militante palestinere skutt over 260 raketter og granater inn i Israel. Tre israelske sivile og en soldat har blitt drept, mens flere titall er såret.

Espen Lindbæck kjenner ikke til om noen av de norske statsborgerne er i livsfare.

– Det kan jeg ikke uttale meg om, sier han.

UD hadde onsdag oversikt over 14 norske statsborgere som oppholder seg på Gazastripen, skriver Aftenposten.no.

Hamas-leder drept

Hamas-lederen Nizar Rayyan ble drept da israelske fly bombet huset hans torsdag, opplyser Hamas. Rayyan har vært ledende i å ta til orde for gjenopptakelse av selvmordsbombing mot Israel, ifølge Hamas selv.

Hamas er villig til å godta EUs forslag om våpenhvile med Israel, «på visse betingelser». Det opplyser den islamistiske bevegelsen torsdag ettermiddag.

I en tale til palestinerne på nyttårsaften, sa Hamas-leder Ismail Haniyeh at Hamas vil vinne kampen mot Israel.

— Vi vil fortelle det palestinske folk på Gazastripen og andre steder at dere vil vinne, det er uunngåelig. Med Guds hjelp er seieren nær, og den er nærmere enn folk tror, sa Haniyeh.

- Jernhånd mot Hamas

Israel vil fortsette å bruke «en jernhånd» mot Hamas, ifølge statsminister Ehud Olmert. Statsminister Olmert tilføyde under et opphold i byen Beersheba, som de siste dagene er truffet av raketter skutt fra Gazastripen, at han håpet Israel kunne nå sine mål og avslutte angrepene «så snart som mulig».

— Det var umulig å leve med den situasjonen som var oppstått, sa Olmert.

— Vi kunne ikke resignere overfor en situasjon der hundretusener av mennesker la seg om kvelden og sto opp om morgenen med frykt, stress og usikkerhet, sa han i en tale til ordførere fra byer og landsbyer i det sørlige Israel.

— Vi har ikke erklært krig mot Gazas innbyggere. Jeg har sagt det før og jeg sier igjen at vi vil ta på innbyggerne med silkehansker, men bruke en jernhånd mot Hamas, tilføyde han.

Olmert sa ogås at Israel ikke er interessert i å drive langvarig krigføring på Gazastripen.

— Vi er ikke interessert i å drive en langvarig krig, ei heller en krig på bred front, sa Olmert under et besøk i ørkenbyen Beersheva torsdag.

Forbereder bakkeoffensiv

Israelske kampfly bombet torsdag morgen flere regjeringsbygninger på Gazastripen. Samtidig står store israelske styrker klar til angrep like utenfor grensen til Gazastripen.

Les også: Bomber Gaza på YouTube

Avisen Haaretz skriver at den israelske hæren oppfordrer regjeringen til å gi ordre om en omfattende, men kortvarig, bakkeoffensiv.

Kort tid etter Olmerts tale ble byer i det sørlige Israel igjen rammet av en rekke raketter avfyrt fra Gazastripen. Et flere etasjers bolighus i byen Ashdod ble truffet og fikk betydelige skader, men ingen mennesker skal ha blitt skadd.

Antallet raketter anslås til mellom 15 og 20, og traff i tillegg til Ashdod også byene Ashkelon og Beersheba.

Våpenhvile?

Hamas er villig til å godta EUs forslag om våpenhvile med Israel, «på visse betingelser», opplyste den islamistiske bevegelsen torsdag.

— Hamas aksepterer dette initiativet på betingelse av at aggresjonen stopper, at blokaden heves, at alle grensepasserings-steder åpnes og at vi får internasjonale garantier ikke begynner sin terroristiske krig på nytt, sa Hamas’ talsmann Fawzi Barhum.

Israel krever at internasjonale observatører skal overvåke enhver framtidig våpenhvile med Hamas, understreket statsminister Olmert i samtaler med USAs utenriksminister Condoleezza Rice.

Abbas til FN

Palestinernes president Mahmoud Abbas reiser om kort tid til FN-hovedkvarteret i New York i spissen for en arabisk delegasjon for å forhandle fram en våpenhvileavtale, opplyste Abbas rådgiver Yasser Abed Rabbo.

Abbas vil være på plass når Sikkerhetsrådet drøfter et arabisk forslag om våpenhvile.

— Vi blir i New York til vi har en våpenhvile, sa Abed Rabbo.

Tsjekkias statsminister sa torsdag at han planlegger en reise til Midtøsten på vegne av EU, hvis formannskap Tsjekkia overtok 1. januar. Sveriges utenriksminister Carl Bildt og Frankrikes utenriksminister Bernard Kouchner er med i delegasjonen.

(Saken fortsetter under videoen)

Frankrikes president Nicolas Sarkozy skulle torsdag møte Israels utenriksminister Tzipi Livni i Paris.

Til siste åndedrag

Et høytstående medlem av Hamas sier at den islamistiske bevegelsen vil kjempe til siste slutt dersom Israel gjør alvor av truslene om å sende bakkestyrker inn i den palestinske enklaven.

— Vi i Hamas er rede til å møte alle scenarier, og vi vil kjempe til siste åndedrag, sier Mushir al-Masri.

I en tale til palestinerne på nyttårsaften sa Hamas-leder Ismail Haniyeh at Hamas vil vinne kampen mot Israel.

— Dere vil vinne. Det er uunngåelig. Med Guds hjelp er seieren nær, og den er nærmere enn folk tror, sa Haniyeh.

Pave Benedikt XVI sier han håper vold, hat og mistro ikke får overhånd i verden i 2009, og da særlig i Midtøsten. Torsdag holdt Paven sin tradisjonelle første nyttårsdagstale i Peterskirken i Roma, under en messe som markerte den katolske verdensdagen for fred.

— Vold, hat og mistro er også ulike typer av fattigdom, og må bekjempes, sa Paven.

REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX
Tzipi Livni
REUTERS/SCANPIX
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS/SCANPIX