Bystyret i Moskva erklærte tirsdag som sørgedag etter selvmordsangrepene i den russiske hovedstaden dagen før. Tallet på døde er kommet opp i 39, etter at en kritisk skadd kvinne døde på sykehus i løpet av natten.

T-banetrafikken gikk tirsdag som normalt, men sikkerheten er trappet kraftig opp i frykt for nye angrep, melder BBC.

Politiet trappet opp sitt nærvær og saumfarte flere T-banestasjoner med bombehunder tirsdag morgen, ikke bare i Moskva, men også på T-baner i andre byer, som St. Petersburg og Novosibirsk.

Millioner av passasjer måtte trosse frykten og ta seg fram på undergrunnsbanen slik de pleier.

Utenfor stasjonene Lubjanka og Park Kulturij like ved Gorkij-parken vokste haugene av blomster og tente lys til minne om ofrene.

Dødstallet stiger

Russiske myndigheter frykter dødstallet vil stige ytterligere. Flere enn 70 personer er fortsatt innlagt på ulike sykehus i Moskva, mange med svært alvorlige skader.

De første begravelsene finner trolig sted i nærmeste framtid, ifølge BBC.

Blant de skadde er det en israeler, en filippiner og to malaysiere.

Offentlige bygninger flagget tirsdag på halv stang, mens TV-kanalene avlyste underholdningsprogrammer, og teatrene avlyste sine forestillinger.

Senere tirsdag skulle det holdes en sørgemesse i den ortodokse Frelser-katedralen.

Kraftig ordbruk

Både president Dmitrij Medvedev og statsminister Vladimir Putin hadde klare meldinger til separatistene.

— Vi må samle oppmerksomheten om å bedre lovgivningen for å hindre terrorhandlinger, sa en alvorlig Medvedev i en TV-overført tale.

Statsminister Putin var krassere i sitt valg av ord.

— Vi vet at de ligger lavt nå. Men det er et spørsmål om ære for sikkerhetsstyrkene å skrape dem ut av bunnen av kloakken og bringe dem fram i dagslyset, sa han om dem som sto bak attentatene.

Kritiserer myndighetene

Russiske medier kom tirsdag med flengende kritikk av Putins manglende evne til å forhindre angrepene, som myndighetene mener har forbindelser til det urolige Nord-Kaukasus. Angrepene er de verste i Moskva på seks år.

— Virkeligheten har smadret illusjonen om sikkerhet i hverdagen, skriver avisa Vedomosti på lederplass.

— De siste årene har myndighetene sunget voggeviser for russere om at terrorismen er isolert i Nord-Kaukasus og ikke er en trussel for vanlige folk, skriver avisa.

Jakter på ledsagere

Myndighetene sier at det var to kvinnelige selvmordsbombere som utløste de dødelige bombene i morgenrushet. Levninger av dem er funnet, og skal være identifisert.

Russisk politi jakter nå på to andre kvinner som skal ha ledsaget de to selvmordsbomberne, i tillegg til en mannlig medsammensvoren. Alle tre var blitt fanget opp av overvåkingskameraer, ifølge sikkerhetskilder.

Ingen har foreløpig tatt på seg skylden for angrepene, men en gruppe som kaller seg «Kaukasus-emiratet», anført av islamisten Doku Umarov, har tidligere truet med angrep i Moskva.

Gruppa mistenkes for å stå bak bombeangrepet mot et hurtigtog mellom Moskva og St. Petersburg i november i fjor, som krevde 28 menneskeliv.

SØRGEDAG: Et provisorisk minnesmerke med blomster og sørgebånd er å finne på Park Kulturij-stasjonen i Moskva. Tirsdag var erklært som sørgedag etter terroraksjonen dagen før.
SCANPIX / DENIS SINYAKOV