Letemannskaper har funnet om lag 2000 døde personer i Miyagi, ett av de nord-østlige japanske områdene som ble rammet av jordskjelvet fredag.

Om lag 1000 omkomne ble funnet på strendene på halvøyen Ojika, opplyser polititjenestemenn til nyhetsbyrået NHK.

Like mange er funnet i Minamisanriku, en by som ble nærmest visket bort etter jordskjelvet og tsunamien fredag. Rundt 10.000, over halvparten av befolkningen i byen, skal være savnet.

Politisjefen i Miyagi sier han er sikker på at over 10.000 mennesker har mistet livet i regionen, selv om det offisielle dødstallet lå på 1.647 mandag ettermiddag lokal tid.

Internasjonal operasjon

Redningsarbeidere fra en rekke land, både venner og mindre vennligsinnede land, er på vei til Japan for å hjelpe til med letingen etter savnede.

To amerikanske redningsteam, med 144 mann og tolv hunder, var i gang med letingen straks det ble lyst mandag.

Et 15-mannsteam fra Kina var også i full gang med arbeidet, trass i bitterheten som fortsatt henger igjen fra andre verdenskrig.

Til og med den krigsherjede Kandahar-provinsen i Afghanistan har tilbudt seg å bistå med 50.000 dollar i krisehjelp.

Etterskjelv

Nesten 2 millioner husholdninger var mandag uten strøm, på et tidspunkt da meteorologene melder om kuldegrader og snø i dagene framover. 1,4 millioner mennesker er uten vann.

Totalt skal rundt 500.000 mennesker være på flukt i landet og over 60 000 bygninger er delvis eller fullstendig ødelagt.

De siste dagene har det vært mellom 100 og 200 etterskjelv i Japan. det kraftigste var på 6,2 mandag formiddag lokal tid.

Et tsunamivarsel ble sendt ut etter at en tre meter høy tsunami ble observert utenfor kysten av Japan, men ble senere avlyst.

Saken oppdateres