Minst 20 mennesker mistet livet i de siste angrepene mot politiet i to ulike byer.

Artikkelen fortsetter under videospilleren.

Siden 5. oktober har væpnede grupper angrepet FN-ansatte, markeder fulle av sivile, politistasjoner og hærens hovedkvarter i Rawalpindi.

Islamistgruppen Talibans fløy i Pakistan, kjent under navnet Tahreek-e-Taliban (TTP), har tatt på seg ansvaret for minst tre angrep.

Torsdag var det politiet i storbyen Lahore øst i landet, nær grensen til India, som fikk unngjelde. Væpnede menn stormet to politiskoler og kriminalpolitiet FIAs regionale hovedkvarter og drepte minst elleve mennesker.

— Alle de tre angrepene var terrorhandlinger, sa Punjab-provinsens justisminister Rana Sanaullah Khan til fjernsynskanalen Geo.

Først flere timer etter at angrepene startet, kunne politiet bekrefte at situasjonen var under kontroll, og at det ikke var tatt gisler.

Samme dag ble åtte mennesker drept da en selvmordsbomber kjørte bilen sin inn i muren rundt en politistasjon i byen Kohat nordvest i landet. Flere barn skal være blant de drepte.

Fastlåst situasjon Den voldsomme terrorbølgen de siste dagene har vist at islamistiske opprørsgrupper, mange av dem til en viss grad alliert med hverandre, er i stand til å gjennomføre oppsiktsvekkende og dristige angrep. Analytikere mener det er overveiende sannsynlig at den fastlåste situasjonen, med en knallhard og blodig konflikt mellom myndighetene og opprørsgruppene, vil fortsette i måneder eller år.

Det betyr at ekstremistene fortsatt vil være i stand til å gjennomføre slike angrep, men at de trolig ikke vil ha kapasitet til å true selve statsmakten. Selv om de også kan klare å drepe sentrale politiske ledere, utgjør de ingen strategisk trussel mot myndighetene, mener analytikerne. Det er også bred enighet om at opprørerne neppe er i stand til å angripe og true landets lagre av atomvåpen.

Storaksjon om hjørnet Pakistan-kjennere tror en militær storoperasjon i det svært urolige Waziristan er på trappene. Flere peker på at tiden er inne for en slik aksjon, fordi opprørernes mange blodige angrep har skapt økt oppslutning i den pakistanske befolkningen om militæroperasjoner.

— Vi har i år sett en enestående grad av støtte fra pakistanere for å gå til militæraksjon mot opprørere, sier Claudine Fry, Pakistan-analytiker ved Control Risks i London.

— Dette kan være en mulighet for sivile og militære myndigheter til å slå hardt til mot opprørerne, legger hun til. (©NTB)