Forholdene i de jordskjelvrammede områdene av Peru er katastrofale, og antallet omkomne fortsetter å stige. 70 prosent av byen Pisco, som har 130.000 innbyggere, er lagt i grus.

Myndighetene i Peru har innført unntakstilstand etter det kraftige jordskjelvet som skjedde natt til torsdag norsk tid. Antall bekreftede omkomne ble torsdag kveld økt til over 500, men tallet ventes å stige. I løpet av 40 minutter ble antallet omkomne endret til 400, deretter 450 og så 500. 1.500 mennesker er meldt skadd, men også dette tallet er trolig for lavt.

– Vi har hundrevis av døde som ligger i gatene, og skadde folk på sykehusene. Det er fullstendig ubeskrivelig, sa Piscos ordfører Juan Mendozza til nyhetsbyrået AFP.

–70 prosent av byen er ødelagt. Vi har ikke vann, ingen kommunikasjoner, husene er knust og kirkene ødelagt, fortsatte han og tilføyde at behovet for medisiner er enormt. Også sykehusene er ødelagt av skjelvet, og mange ble behandlet på gatene.

Hjelpeoperasjon

Perus regjering har iverksatt en hjelpeoperasjon for å komme de hardest utsatte områdene til unnsetning, men innsatsen virker meget begrenset i forhold til de store behovene. En internasjonal hjelpeinnsats er også i gang.

To militære transportfly forlot Lima med 50 tonn hjelpeforsyninger, inkludert medisiner og mat, til byen Ica, 300 kilometer sør for hovedstaden Lima. To politihelikoptre, hovedsakelig lastet med telt, dro til henholdsvis Pisco og Chincha.

Roberto Ocano, leder for Perus brann— og redningstjeneste, sa torsdag at 387 mennesker var bekreftet døde i Pisco, Ica og Chincha, men han advarte om at tallet kan stige.

Regjeringen har også sendt en lastebilkolonne til det rammede området, men ødelagte veier gjorde det usikkert om eller hvor fort de ville komme fram.

Perus Røde Kors har sendt et første hjelpeteam fra Lima til Pisco, og opplyser at turen tok sju timer mot normalt to.

Den internasjonale Røde Kors-føderasjonen skulle torsdag sende to transportfly med hjelpeforsyninger fra Panama by. Den spanske organisasjonen Brannmenn uten grenser (BUSF) sendte torsdag en gruppe på 15 redningsarbeidere med to hunder. USAs president George W. Bush tilbød hjelp, og Spania og Frankrike lovet omfattende bistand. Pave Benedikt XVI oppfordret katolske hjelpeorganisasjoner til å hjelpe.

På gatene

Titusener av mennesker strømmet ut i gatene i panikk og frykt for etterskjelv. Høyhus i Lima svaiet, vindusruter ble knust og flere mindre bygninger raste sammen på grunn av skjelvet, som ble målt til 8 på Richter-skalaen.

– Folk klemte hverandre og gråt av frykt ute i gatene, sier Cristyane Marusiak (31) fra Lima.

Skjelvets episenter lå vel 30 kilometer vest for kystbyen Chincha, sørøst for hovedstaden. Det er byen Ica, som ligger 30 mil sør for Lima og har 650.000 innbyggere, som er hardest rammet.

– Jeg var sammen med barna mine da rystelsene startet og disse veggene kollapset. Huset mitt ble ødelagt, sier Milagros Meneses (35) i byen Canete.

– Sykehuset ga meg et telt som barna kunne sove i, forteller han.

Norsk UD har så langt ikke mottatt opplysninger om hvorvidt norske statsborgere befinner seg i jordskjelvområdet. Saken håndteres av ambassaden i nabolandet Chiles hovedstad Santiago.

Unngått katastrofe

Perus president Alan García kondolerte dem som hadde mistet sine kjære og sa at landet så vidt hadde unngått en større katastrofe.

– Antallet døde er heldigvis ikke høyt i et skjelv av denne styrken. Takk allmektige gud for at dette ikke ble like alvorlig som tidligere hendelser, sa han i en fjernsynstale.

Peru er også tidligere blitt rammet av alvorlige jordskjelv. I 1970 utløste et av historiens mest dødbringende skjelv skred av is og leire som begravde byen Yungay. Anslagsvis 50.000 mennesker mistet livet i denne naturkatastrofen.

JORDSKJELV: Mer enn 70 mennesker er døde, og flere hundre er skadd etter jordskjelvet som rammet Peru i natt.
ENRIQUE CASTRO-MENDIVIL
BRANN: Bygninger raste sammen, og flere steder begynte det å brenne etter jordskjelvet.
HO
EVAKUERT: Mange måtte tilbringe natten utendørs etter det kraftige jodrskjelvet.
ENRIQUE CASTRO-MENDIVIL