JENS ERIK RASMUSSEN

Inntil videre er det funnet 90.000 omkomne, og de indonesiske helsemyndighetene har beregnet dødtallene til 166.320. Det er vel 50.000 mer enn hittil anslått, og det bringer det samlede antall ofre opp på mer enn 225.000 døde i 11 forskjellige land.

Samtidig medfører heftig monsunregn kraftige oversvømmelser og nye problemer for nødhjelpsarbeidet på den nordlige spissen av øyen Sumatra, der mer enn en halv million overlevende er hjemløse. WHO advarer om at helsetilstanden i området er prekær, og det jobbes hardt for å forhindre nye utbrudd av meslinger, malaria og diaré.

Tre uker etter flodbølgenes herjing er det stadig enkelte øde områder som ikke har fått vann, mat og medisin. Dessuten bekymrer det myndighetene at man fortsatt finner tusenvis av lik.

— Vi tror vi kommer til å samle lik i ytterligere en måned, sier Haniff Asmara, som er minister for Indonesias katastrofeinnsats i provinsen.

Den positive nyhet er at den indonesiske regjeringen sier at man er klar til å innlede fredsforhandlinger med opprørerne fra selvstendighetsbevegelsen GAM.

— Det er vårt håp at vi kan møtes i slutten av denne måneden, sa den indonesiske utenriksministeren Hassan Wirayuda.