De to nordmennene er igjen kjent skyldige i drap og spionasje. Dødsdommene fra første rettsrunde opprettholdes etter ankesaken, skriver aftenposten.no.

Retten mener at Moland skjøt sjåføren, melder Dagbladet.no. Retten synes å legge til grunn Molands påståtte tilståelse overfor den drepte sjåførens enke, mens French beskyldes for løgn. Retten mener Moland også har tilstått spionasje.

Hendelsesforløpet er av retten beskrevet slik kongolesiske vitner har forklart. Nordmennenes forklaringer legges altså ikke til grunn.

Erstatningskrav avvist

Ifølge VG Nett har retten likevel avvist erstatningskravene fra den drepte sjåførens enke, onkel, hjelpesjåføren, en passasjer, og sjåførens fagforening.

Hjelpesjåføren og passasjeren fikk status som informanter, og ikke vitner, under ankesaken. Da kan de ifølge domstolen heller ikke kreve erstatning.

Avgjørelsen kan innebære at de berørte nå må fremme sivile søksmål mot Moland og French, noe som kan innebære at de to nordmennene må være enda lenger i Kisangani, ifølge NTB.

— Moland utnyttet sykdommen

Om Molands psykiske helseproblemer har rettens president, Pascal Moliba, fortalt at retten skrev en forespørsel til en psykiater i Kinshasa, men at brevet ble aldri sendt fra Kisangani, melder VG Nett.

Brevet ble angivelig ikke sendt fordi Moland viste tegn til bedring. Moliba antyder at Moland utnyttet sykdommen, ifølge Dagbladet.no.

Ankesaken ble utsatt flere uker da Moland var for syk til å møte. Retten la da til grunn at han skulle undersøkes av en psykiater før saken ble gjenopptatt. Dette skjedde aldri.

Viste film som pauseunderholdning

Dagens domsavsigelse ble flere timer forsinket, ettersom sentrale aktører ikke var ankommet.

Som pauseunderholdning ble det vist en actionfilm med handling fra jungelen. Moland og French flyttet stolene for å se på filmen, meldte VG Nett.

Vanligvis er det vist klipp fra TV-serien Prison Break, men aktor satte i dag ned foten for dette, melder Dagbladet.no. Aktor fryktet at nordmennene skulle la seg inspirere.

Ransaking og opprørspoliti

Før retten ble satt, ble salen gjennomsøkt av militærpoliti. Pressefolk og andre i rettssalen ble ransaket. Ingenting ble funnet. Ifølge Dagbladet.no mistenkte politiet at noen hadde smuglet en granat inn i salen.

— Vi må undersøke alle i rettssalen. Sikkerhetspersonellet kom sent så derfor går vi gjennom alle bager og lommer i retten, forklarte aktor Bwamulunda ifølge avisen.

Det dreide seg ikke om grundige kroppsransakinger, men politiet gikk gjennom alle vesker og bager, meldte VG Netts reporter.

Dømt for drap

Tidligere i høst ble de to nordmennene dømt for drap og spionasje i første rettsrunde.

Nordmennenes forsvarer, advokat Morten Furuholmen, har liten tro på at dommen vil bli endret, melder TV 2.

Joshua French er noe mer optimistisk, og tror det kan få betydning at de valgte å forklare seg i runde to:

— Jeg tror det har gjort et visst inntrykk på retten. Jeg hadde en lang utredning, og jeg må si det var veldig positivt, for jeg hadde ventet langt flere avbrytelser fra dommere og advokater under forklaringen, sier Joshua French til VG Nett.