OLAV GORSETH OG NTB

Da BT gikk i trykken var det fortsatt uklart om det var nordmenn blant de skadde, men det er lite trolig.

Skipet lå ved kai i Miami, Florida, da en kjele i maskinrommet eksploderte. Grunnen skal være en lekkasje. Dette skjedde ved sjutiden om morgenen, lokal tid, et par timer etter at skipet hadde kommet til havn etter et ukelangt cruise i Karibia. Ingen av passasjerene om bord skal ha kommet til skade.

Det var 2135 passasjerer og et mannskap på 911 om bord da brannen startet. Evakueringen gikk greit for seg, forteller passasjerer til Sun Sentinels nettavis. Tre timer etter at brannen startet, var alle ute av skipet.

Flere passasjerer rapporterer om at de hørte et smell og merket at skipet ble rystet. Men det var først da lyset forsvant at de skjønte at noe alvorlig hadde skjedd.

Ikke terror

Den amerikanske kystvakten utelukker at ulykken på SS «Norway» har noe som helst med terror å gjøre. Sikkerhetstiltakene er allerede skjerpet ved alle større amerikanske havner. Så også i Miami. Og da brannen ble meldt, ble ekstra politistyrker dirigert til havnen. Men dødsbrannen på det tidligere norskeide skipet skyldes ifølge talskvinne Anastasia Burnes en lekkasje i maskinrommet — som i sin tur førte til kraftige eksplosjoner og påfølgende brann.

Brannvesenet fra Florida sendte vel femti mann inn i skipet., og brannen var under kontroll i løpet av en times tid.

Cruiseskipet fikk slagside etter eksplosjonen, men ifølge det norske generalkonsulatet skal ikke skipet ha fått store skader.

To eller fire - eller flere

To av mannskapet i maskinrommet omkom momentant, og i de første timene etter ulykken ble det meldt at to også døde etter at de var sendt til sykehus. Senere ble antallet omkomne igjen redusert til to. Men tilstanden skal altså være kritisk for fjorten av dem på grunn av store brannskader, og det kan ikke utelukkes at dødstallene kan stige.

De skadde ble fraktet til forskjellige sykehus, og da BT gikk i trykken var det ennå ikke klarlagt om det var nordmenn blant de skadde. Men det er lite sannsynlig, forteller generalkonsul Guro Katharina Vikør i Miami til NTB.

Både kapteinen og maskinsjefen på SS «Norway» er nordmenn, men ingen av dem er skadd.

Malaysiske eiere

Rederiet som driver «Norway» har bestemt seg for å refundere billettene til passasjerene som skulle lagt ut på cruise i Karibia med SS «Norway» søndag. Ukescruiset er avlyst, fordi skadene på skipet må gjennomgås. Med sine 314 meter er det 41 år gamle skipet SS «Norway» verdens lengste cruiseskip, og det eies av selskapet Norwegian Cruise Line. Under navnet SS «France» hadde skipet sin jomfrutur i 1962. I 2000 ble Norwegian Cruise Line (NCL) kjøpt opp av det malaysiske Star Cruises, men rederiet drives fortsatt som eget varemerke og har 450 norske kapteiner og offiserer om bord på sine skip. NCL har i dag syv mellomstore skip i flåten, og flere under bygging.

Mange feil for to år siden

For nøyaktig to år siden måtte også et av «Norways» ukescruise kanselleres. Da fant den amerikanske kystvakten over 100 brudd på forskriftene for brannsikkerhet. Blant forholdene som ble påtalt var dårlige reparasjoner av lekkasjer på sprinkleranlegget. Det ble hevdet at reparasjonene ikke ville ha tålt den intense heten som en brann medfører, og at det derfor ikke ville ha fungert. Skipet ble holdt tilbake i havn i en uke, til manglene var utbedret. Ifølge Miami Herald fikk passasjerene den gangen gratis drinker og valget mellom å få billetten refundert, eller å bli med på en senere seiling.

EVAKUERT: Amerikansk politi ved siden av cruiseskipet SS «Norway». To filippinske sjømenn mistet livet og 19 andre ble søndag skadd i en brann om bord i skipet som lå til kai i Miami. Alle passasjerene ble evakuert. FOTO: REUTERS.