JØRGEN ULLERUP / NTB

Det var ingen tegn på selvmord da personalet i FNs krigsforbryterfengsel i Scheveningen utenfor Haag i går morges fant Slobodan Milosevic livløs i sengen.

Den 64-årige tidligere serbiske lederen, som var hovedtiltalt ved FN-domstolen for å ha begått krigsforbrytelser under 1990-årenes kriger på Balkan, døde tilsynelatende en naturlig død.

Nederlandske leger ble tilkalt for å foreta obduksjon og en toksikologisk undersøkelse, men intet tyder på at Milosevic ble forgiftet eller hadde planer om å følge eksemplet fra et av kronvitnene mot ham, den 50-årige kroatisk-serbiske leder Milan Babic, som i forrige uke tok sitt eget liv i samme fengsel.

«For et par uker siden sa han til meg at han ikke har kjempet så lenge i retten hvis han hadde intensjoner om å gjøre skade på seg selv,» sa en av forsvarerne, Steven Kay, som la til at Milosevic de siste seks månedene også led av hodepine forårsaket av problemer med ørene.

Fikk ikke dra til Moskva

Forsvareren fikk nylig avslag på en søknad om å la Milosevic reise til Moskva for å få behandling. Milosevic' bror og trolig også hans kone bor i Russland og domstolen fryktet han aldri ville vende tilbake.

Milosevic var tilsynelatende fullt opptatt av saken, men bortsett fra at han lyttet til Frank Sinatra-sanger på cellen er det ikke sluppet stort ut om hans liv i fengselet.

Serbisk sinne

I Serbia, der det tross ulike holdninger til Milosevic aldri har vært varme følelser for FN-domstolen, reagerte mange med sinne på nyheten. «Det er trist at han døde. Våre fiender drepte ham. Hans hjerte kunne ikke holde det ut. De setter kriminelle på frifot og dømmer serbere,» sa en eldre mann til nyhetsbyrået Reuters.

Milosevic' politiske motstandere, som i fem år har forsøkt å fremstille diktatoren som en krigsgal fantast som ruinerte sitt land, beklaget at det ikke lyktes å føre saken til doms.

Selv om Milosevic ble styrtet i et folkeopprør, lever myten om patrioten og hans drøm om et Stor-Serbia videre. Mange serbere føler seg stadig såret over at deres tidligere ledere dømmes i utlandet.

I Kroatia, Bosnia og Kosovo kom det beklagelser over at det lyktes Milosevic å unngå å bli dømt.

– Fikk ikke som fortjent

«Det sluttet for lett for ham. Vi fikk ikke se ham få det han fortjente,» sa den kosovoalbanske rettsmedisineren Arsim Gerxhaliu, som har identifisert hundrevis av lik siden krigen.

Blant det serbiske mindretallet i Kosovo rådet bitterheten.

«Nasjonens far har forlatt oss. De kunne ikke dømme ham, så de myrdet ham,» sa Marko Popovic i den etnisk delte byen Mitrovica til Reuters.

Milosevic var nesten ferdig med å forberede siste fase av rettssaken. Han ønsket å innkalle 1600 vitner, blant dem USAs tidligere president Bill Clinton.

Den antatte arkitekten bak krigene på Balkan var blant annet tiltalt for den serbiske beleiringen av Sarajevo fra 1992 til 1995 og massakren på 8000 muslimske menn i Srebrenica i 1995, den verste enkeltstående forbrytelsen i Europa siden Annen verdenskrig.