VIGGO LEPOUTRE RAVN

Buenos Aires

I det brasilianske samfunnets skyggeside blant lovløse leiemordere har livet i mange tilfeller ikke større verdi enn de småpengene det koster å få utført et drap. Og i visse deler av landet er det spesielt gode forhold for drap på bestilling.

En ny rapport fra det brasilianske parlamentet viser på bakgrunn av to års etterforskning at dødspatruljer, spesielt i det nordøstlige Brasil, har fullstendig fritt spillerom og bare mellom 2001 og 2002 sto bak minst 1100 henrettelser, mange av dem etter tortur.

Unge og fattige

Millionbyen Salvador i delstaten Bahía er angivelig sentrum for kriminaliteten, og ifølge parlamentets rapport utføres ugjerninger i mange tilfeller av korrupte offiserer, politifolk eller fangevoktere som tar lett på våpenbruk og har god tilgang til informasjon.

Parlamentets undersøkelse ble iverksatt som følge av en rekke politianmeldelser på drap på fagforeningsfolk, forretningsfolk, bønder, studenter, advokater og journalister.

Den katolske presten og parlamentsmedlemmet Luiz Couto fra Arbeidernes Parti, PT, som presenterte rapporten, sier at ofrene spesielt er unge, fattige menn i alderen 15-25 år med en kriminell bakgrunn og involvert i bandekriminalitet.

Ifølge Couto, som selv har en dusør på 120.000 kroner hengende over hodet, er det ikke unormalt at en gruppe forretningsdrivende i et nabolag hyrer en rekke leiemordere for å bli kvitt unge fra konkurrerende bander.

Beskyttes av politi

Pistolmennene pleier å etterlate et tegn på motivet for sine drap. En tyster kan for eksempel etterlates med en hengelås i munnen etter henrettelsen, noe som skjedde med mange av dem som under vitnebeskyttelse avgav vitneforklaring overfor parlamentskomitéen.

Drapene er enten gjennomført individuelt eller i masser og skyltes oppgjør om narko, våpen, prostitusjon, tyveri av gods eller i forbindelse med beskyttelse av korrupte politikere.

Et av de verste tilfellene var i delstaten Pernambuco, der 32 barn og fem voksne ble fjernet fra sine hjem av dødspatruljer, ført til et avsidesliggende sted og deretter brent i hjel.

Rapporten antyder at atskillige dommere og politifolk beskytter nettet av leiemordere.