Det hebraiske universitet, som ble bygget i 1925 og er det eldste i Israel, var strengt bevoktet. Alle som skulle inn måtte vise fram veskene sine. Likevel greide noen å smugle inn en pose med en bombe for så å plassere den midt på gulvet.

Mens studentene satt og spiste lunsj eksploderte sprengladningen. De fleste ble skadd av splinter fra bomben eller fra taket som raste ned. Noen av dem var utenlandske studenter som deltok på sommerkurs.

Universitetet er kjent for å ta imot studenter med ulik religion og etnisitet, også muslimske arabere.

Hamas sto bak

Den palestinske Hamas-bevegelsen tok kort tid etter på seg ansvaret for angrepet. I en kunngjøring heter det at aksjonen er en hevn for det israelske angrepet mot Gaza by forrige uke. Det var rettet mot Hamas-lederen Sala Shehada, som ble drept sammen med 14 andre, deriblant ni barn.

Den palestinske selvstyremyndigheten fordømte onsdag angrepet, men holdt samtidig Israels statsminister Ariel Sharon ansvarlig for «voldsspiralen».

Den amerikanske borgerrettsforkjemperen, pastoren og demokraten Jesse Jackson skulle onsdag ha møtt Hamas' åndelige leder, sjeik Ahmed Yassin, men etter bombeangrepet avlyste han møtet. Jackson ville be Yassin om å stanse Hamas-aksjoner mot israelske sivile.

Pågrep 50 arabere

Mer enn 50 palestinere ble like etter bombeangrepet pågrepet i nærheten av universitetet og brakt inn til avhør. Over ti av dem var kvinner, ifølge en fotograf fra nyhetsbyrået AFP. Politiet tror den som smuglet inn bomben, forlot kantinen før den gikk av.

Israel fører nå en intens jakt på militante palestinere for å stanse eventuelle angrep. Ifølge sikkerhetstjenesten Shin Bet har militante palestinere de siste dagene planlagt så mange som 60 angrep. Minst 12 angrep skal ha blitt avverget av Israel.

Onsdag ettermiddag gjeninnførte hæren portforbudet i byen Nablus på Vestbredden. Israelske stridsvogner rykket inn og soldater skjøt varselskudd i luften, opplyser vitner.

Nye tiltak

Like før bomben smalt på universitetet hadde Israels sikkerhetskabinett diskutert tiltak mot den nye bølgen med palestinske angrep. Det ble blant annet vedtatt å utvise minst én slektning av en selvmordsbomber fra Vestbredden.

Samtidig ble det drøftet en lettelse i restriksjonene for den palestinske sivilbefolkningen. Israel er hardt presset av USA til å gjøre noe for å hindre en humanitær katastrofe i de okkuperte områdene, men i Israel er det stor skepsis til blant annet å heve portforbudene. Israels regjering frykter at militante palestinere vil få større armslag, noe som vil føre til enda flere drap på israelere.

Israelske styrker har den siste tiden ødelagt flere bygninger som de mener fungerer som våpenfabrikker. Så sent som onsdag formiddag skal hæren ha funnet et bombeverksted i en bygning som tilhørte den palestinske nasjonalforsamlingen i Jenin på Vestbredden.

Nordmenn uskadd

Ifølge den norske ambassaden i Tel Aviv er flere norske studenter innskrevet ved universitetet i Jerusalem. UD hadde onsdag kveld funnet fram til tre norske sommerskole-studenter, hvorav alle var i god behold. En fjerde student var ennå ikke gjort rede for, men det er ingenting som tyder på at nordmenn er blant de skadde.

En av de drepte var en amerikansk kvinne.