En talskvinne for Verdens helseorganisasjon WHO, Maria Cheng, bekrefter at resultatene er riktige. Resultatene av andre prøver som for tiden granskes i London, vil først foreligge neste uke.

Demper panikk

WHO forsøker å dempe tendenser til panikk i Tyrkia etter at et tredje barn i samme søskenflokk fredag døde av det som trolig er fugleinfluensa.

Men WHO innrømmer samtidig at sykdommen «er på Europas dørstokk».

Sykdomsutbruddet i Tyrkia er likevel begrenset til en provins i landet, og det er ikke grunnlag for panikk, ifølge WHOs talskvinne Fadela Chaib.

Hun opplyser at en gruppe bestående av fem WHO-spesialister etter planen skulle reise til den østtyrkiske byen Van fredag.

– Hypotesen vi arbeider ut fra er at de smittede barna har hatt med syke fugler å gjøre, og selv er blitt smittet på den måten, sa hun.

– Men ekspertene vil også undersøke om vi kan være stilt overfor det første tilfellet av smitte fra menneske til menneske, tilføyde hun.

Tredje barn

Det tredje barnet som døde fredag, Hulya Kocyigit (11), var lillesøster av søskenparet Mehmet Ali (14) og Fatma Kocyigit (15) som døde søndag og torsdag.

Den seks år gamle lillebroren til de tre søsknene ligger også på sykehus, der han får behandling for fugleinfluensa.

Søskenflokken bodde i den avsidesliggende landsbyen Dogubeyazit i Agri-provinsen, nær grensa til Armenia og Iran.

Testet positivt

Dødsårsaken til de to første er endelig bekreftet med resultatene av prøvene som ble kjent fredag kveld.

Lokale leger ved sykehuset i Van sier at alle pasientene har hatt nær omgang med fugl og fjærfe.

– Noen pasienter hadde med de infiserte fuglene å gjøre. Noen lekte til og med kyllinghodene, sa legen Ahmet Faik Oner til den britiske kringkastingen BBC.

Voksende antall

Flere andre medlemmer av samme familie er innlagt på sykehus etter å ha vist tegn til alvorlig influensasmitte. Familien skal ha spist kylling som var slaktet etter å ha vist tegn på sykdom.

WHO sier at antallet smittede er 18, men sykehusdirektøren i Van opplyser at antallet som behandles for fugleinfluensa-symptomer, er 26.

Fugleinfluensaen har ført til masseslakting av fjærfe i Asia, og siden 2003 har over 70 personer mistet livet på grunn av viruset.

Kocyigit-søskenenes død i Tyrkia er imidlertid de første påviste dødsfall som kan knyttes til H5N1utenfor Asia.

En due fanget av tyrkiske veterinærer i den østtyrkiske byen Dogubayazit. Viruset som har tatt livet av 74 mennesker i Asia har nådd Europa. FOTO: REUTERS/Umit Bektas/SCANPIX