Noen av flyktningene ble skutt og drept av grensepolitiet i forbindelse med forsøket på å komme over gjerdet, mens noen av dem ble trampet i hjel.

– Politiet ble konfrontert med usedvanlig voldsomhet fra afrikanerne, som ble drevet av desperasjonens kraft, og forsvarte på lovlig vis sine overvåkingsposter foran gjerdet. Seks ulovlige innvandrere døde, opplyste kilden.

Pigtrådbunter

Spanske myndigheter legger ut bunter med piggtråd og bygger nye gjerder for å hindre at flere afrikanske flyktninger skal ta seg over til de to spanske enklavene som grenser til Marokko.

For tredje gang denne uken forsøkte desperate afrikanere torsdag å ta seg inn i den spanske enklaven Melilla. Anslagene over hvor mange som prøvde seg var usikre og varierte mellom 500 og 1.500. Men i motsetning til tidligere klarte omtrent ingen å forsere grensen.

– Marokkanske og spanske styrker klarte å stanse dem ved hjelp av betydelige mengder anti-opprørsutstyr, meldte den spanske radiokanalen Cadena Ser.

Spanske myndigheter sier de nå vil bygge et tredje grensegjerde rundt Melilla, i tillegg til de to som finnes i dag. Høyden på gjerdene skal heves til seks meter over det hele, og imellom dem skal det legges ut bunter av piggtråd.

Kuttskader

En mann fra Mali var den eneste som klarte å ta seg over grensa onsdag, ifølge en spansk fotograf som befant seg på stedet. Mannen hadde kuttskader på hender og føtter, og sykehuset i Melilla ble hans første møte med Spania og EU.

Tidligere i uken har flere hundre mennesker klart å krysse grensa, og Røde Kors’ anlegg i Melilla huser nå 1.600 personer, tre ganger så mange som det er bygd for.

Afrikanerne som prøver å ta seg inn Melilla og søsterenklaven Ceuta, kommer for det meste fra land sør for Sahara. Mange av landene har aldri undertegnet noen avtale med Spania om tilbakesending av flyktninger, noe som gjør det vanskelig å sende dem ut av landet.

Nå sier imidlertid den spanske regjeringen at den vil ta i bruk en 13 år gammel avtale som åpner for at flyktninger som kommer til Spania fra Marokko kan sendes tilbake til Marokko – selv om de ikke er marokkanske statsborgere.

Bygger stiger

Marcel Nhyomog fra Kamerun har fire ganger prøvd å ta seg over gjerdene rundt Melilla. Hver gang er han blitt stanset og arrestert av marokkansk politi, forteller han til nyhetsbyrået Reuters som treffer ham i skogen utenfor den spanske enklaven.

– Dette er en kamp, og du er nødt til å ha en plan. Det er alltid en leder, en kaptein som gir signal når vi skal sette av gårde, sier 30-åringen.

Flyktningene bygger stiger av greiner som festes til hverandre med spiker og tøyfiller. Før et nytt forsøk på storme grensen blir flyktningene vanligvis delt inn i grupper på fem. Hver gruppe får to stiger til å komme seg over gjerdene med.

– Hvis du har penger, så gjør du det ikke på denne måten. Men å ta båt er dyrt, det koster 1.500 euro å krysse havet over til Spania. Her betaler du ingenting, sier en 25 år gammel mann fra Gambia.

Flere skutt

I forrige uke ble fem flyktninger drept da de prøvde å krysse grensen rundt enklaven Ceuta. Ifølge flere kilder skal de ha blitt skutt, men det er fortsatt usikkert det var spanske eller marokkanske grensevakter som avfyrte skuddene.

Mange av dem som klarer å ta seg inn i enklavene får alvorlige skader av piggtråd og politiets gummibelagte metallkuler, mens et ukjent antall mennesker hvert år drukner i forsøkene på å ta seg over Gibraltarstredet i båt.