Vakten som fant Milosevic lørdag varslet sin overordnede, som straks bekreftet at Milosevic var død. Domstolen vil etterforske dødsfallet, men Milosevic skal være død av naturlige årsaker. Det vil bli foretatt full obduksjon.

– Milosevic hadde ingen planer om å ta sitt eget liv, sier hans advokat Stephen Kay til BBC. Kay snakket med Milosevic for få uker siden.

Svakt hjerte

64-årige Milosevic hadde svakt hjerte og høyt blodtrykk, noe som flere ganger har ført til at rettssaken som er blitt ført mot ham i Haag måtte utsettes.

– Mange har sett for seg at han kunne komme til å ta sitt eget liv, så jeg er litt overrasket over at han dør akkurat nå, sier Milosevic-biograf Chris Stephens til BBC.

Milosevic har siden 2002 sittet fengslet i Haag, tiltalt for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser begått under sin tid som president for Det tidligere Jugoslavia. Han var ansvarlig for noen av de verste krigsforbrytelsene begått på Balkan på 1990-tallet.

Mye å sone for

Statsminister Jens Stoltenberg tror ikke dødsfallet til Slobodan Milosevic vil få noe å si for utviklingen i Serbia eller andre deler av det tidligere Jugoslavia.

– Milosevic var en mann som hadde mye å sone for. Det er synd at han er død før rettssaken mot ham er avsluttet, sier Stoltenberg i en kort kommentar til NTB.

Balkan-ekspert Svein Mønnesland er enig.

– Det er veldig synd for rettssaken at den ikke blir avsluttet og får en konklusjon. Dette vil bli hengende i lufta for all framtid, sier han til NTB.

Serbias utenriksminister Vuc Draskovic beklager at Slobodan Milosevic ikke ble dømt i Beograd.

– Han har organisert mange drap på folk i mitt parti, opposisjonen og noen i min familie, og han forsøkte flere ganger å ta livet av meg, sa Draskovic i sin første kommentar til nyheten om at Milosevic er død.

– Hva kan jeg si? Bare at det er synd at han ikke ble dømt i Beograd, sa Draskovic som deltok på EUs uformelle utenriksministermøte i Salzburg.

Endrer ikke hans ettermæle

– På det menneskelig plan er dette en trist nyhet, men det endrer ikke hans ettermæle på Balkan, sa Østerrikes utenriksminister Ursula Plassnik på vegne av EU. Østerrike har for tiden formannskapet i EU.

– Når et menneske dør, er det i seg selv en sørgelig begivenhet, men politisk endrer ikke dette behovet for å forsone seg med den fortiden Slobodan Milosevic har vært en del av, sier Plassnik.

EUs utenrikspolitiske ansvarlige, Javier Solana, sier han håper dødsfallet kan hjelpe Serbia til å fokusere mer på framtiden.

Det er bare en knapp uke siden det viktige vitnet, serberen Milan Babic, tok sitt eget liv. Mange undret seg lørdag over at to så sentrale personer knyttet til rettsoppgjøret ved Haag-domstolen er døde i løpet av en og samme uke.

Babic var en av lederne for de serbiske separatistene i Kroatia da Kroatia løsrev seg fra Jugoslavia i 1991. Babic har de siste to ukene vitnet i Haag i rettssaken mot en av sine tidligere separatistiske medarbeidere i Kroatia, Milan Martic.

BAK LÅS OG SLÅ: Slobodan Milosevic har de siste månedene sittet fengslet i Haag, tiltalt for krigsforbrytelser.