Det opplyser Linköping universitetssykehus. I alt 18 personer, deriblant flere barn og unge, ble sendt til sykehus etter at X 2000-toget kolliderte med en traktor mellom Linköping og Norrköping søndag kveld.

Det pågikk vedlikeholdsarbeid på stedet der ulykken inntraff. Traktoren, som drev med gravearbeid, kom for nær skinnegangen, dermed smalt det idet toget kjørte forbi.

Deler av traktoren slo flere ganger mot togvognene, flere vinduer ble knust og store deler av metallet ble revet opp.

Det var 244 personer om bord i toget.

Tvil om høy fart

Svensk politi opplyste mandag morgen at toget kunne ha holdt for høy fart da ulykken fant sted. Fartsgrensen på den aktuelle strekningen var redusert til 70 kilometer i timen.

— Redningstjenesten har oppgitt til oss at toget hadde en hastighet på cirka 100 kilometer i timen, men om det stemmer, får den videre etterforskningen vise, sa politiets pressetalsmann Mikael Skoog.

Redningstjenesten i Östra Götaland har siden tilbakevist opplysningene, og ifølge Trafikverket i Sverige er det lite sannsynlig at toget kjørte for fort.

— Ifølge våre kontroller er det ingenting som tyder på at føreren kjørte for fort, sier Trafikverkets generaldirektør Gunnar Malm.

— I så fall skulle de automatiske systemene slått inn, legger han til.

Havarikommisjon

Infrastrukturminister Åsa Torstensson sier man nå må vente på svar fra havarikommisjonen.

— Det finnes vanligvis en forklaring. Den er kanskje ikke akseptabel, men det finnes vanligvis en forklaring, og nå må vi la havarikommisjonen gi svar på alle spørsmål som sirkulerer om hvordan dette kunne skje, sier hun.

Mandag jobbet politiet med å samle sammen eiendeler til passasjerene og annet gods fra X 2000-toget.